Lattiapohdintoja

Täällä etsinnässä se täydellinen parketin väri. Tänään kävin Sarokkaalla katselemassa vaihtoehtoja. Parista vaihtoehdosta, joita ei ollut nähtävillä liikkeessä, lähetetään mallipalat suoraan kotiin. Kätevää ja tarpeellista kun mallipaloja pitää yhteensovittaa muiden jo päätettyjen materiaalien kanssa.

Lattiamateriaalin valinta aloitettiin meillä puntaroimalla kumpaa haluamme uuteen taloon – laminaattia vai parkettia. Nykyisessä kodissamme lattia on laminaattia ja se on aivan samassa kunnossa kuin silloin 7 vuotta sitten kun asuntoon muutimme, vaikka meillä perheessä tosiaan on iso koira ja nykyisin kaksi pientä lasta kuluttamassa pintaa. Tämän ominaisuuden, eli kestävyyden, ansiosta valinta olisi ollut helppo tehdä mutta viimeaikoina mieltymys on kääntynyt tammiparkettien suuntaan. Puun pehmeä ja lämmin tunne jalan alla kiehtoo. Tammiparkettia lattiamme tulevat mitä todennäköisimmin olemaan, kunhan vain löydämme sen oikean sävyn ja Joutsenmerkin kriteerit täyttävän materiaalin tietenkin. Kriteerit ovat seuraavat:

  • Formaldehydipäästö rakennuslevyissä (raakapuu, käsittelemättömät tai pintakäsitellyt) lattioissa, ovissa ja kalusteissa* ei keskimäärin saa ylittää MDF- levyissä** 0,124 mg/m3 ilmaa tai muissa levyissä 0,07 mg/m3 ilmaa.
  • Puulajit, jotka on listattu Pohjoismaisen ympäristömerkinnän kiellettyjen puulajien listalle (ks. www.nordic-ecolabel.org/wood/), ei saa käyttää Joutsenmerkityissä rakennuksissa.
  • Lattioissa ei saa olla kemikaaleja tai lisäaineita, joissa on nanomateriaaleja (koskee varsinkin lattiamateriaalin pintakäsittelyä kuten lakat, öljyt, vahat ym.).

Hmm.. Monimutkaista tekstiä nämä kriteerit, mutta näin varmistamme jälleen kerran sen että tuote on ekologinen eikä sisällä myrkyllisiä aineita. Hyvä näin!

Sitten tuttuun tapaan joitakin inspiraatiokuvia parketin toivotusta värisävystä ja rauhallisesta ilmeestä.. Pinterest lähteenä jälleen kerran:

 

Niin kauniita lattioita! Pidetään peukkuja että joku tilatuista mallipaloista vastaisi odotuksiani. Visio on selkeä mutta tuote, jolla tämä toteutuisi edelleen etsinnässä siis :).

Pinterestistä puheen ollen kälyni, joka rakensi omaa taloa kymmenisen vuotta sitten, totesi ettei tuohon aikaan ollut muuta kuin sisustuslehdet inspiraationlähteenä. Minä kyseisen median suurkuluttajana olisin ollut hukassa..

Huomenna Tallinaa kohti hääpäivän viettoon.. ja sisäovia + alumiinikiskoja katsomaan 🙂

1 thought on “Lattiapohdintoja

  1. Pingback:Parkettivalinta tehty - check! - Joutsentalo.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *