Runko ja rakentaminen

HEVI Kivitalot & FinnEPS-harkot

HEVI Kivitalot on talotehdas, joka rakentaa taloja FinnEPS-harkoista. Heiltä voi ostaa talon avaimet käteen -toimituksena tai haluamansa kokonaisuuden (suunnittelu + harkot + ovet + ikkunat + katon jne) ja joko rakentaa aivan itse ja/tai palkata urakoitsijan. Me valitsimme jälkimmäisen vaihtoehdon, koska voimme osallistua paljon itse rakentamiseen mm. opintovapaan takia. (HEVI Kivitaloilta saa listan hyviksi todetuista urakoitsijoista, meillä pääurakoitsija on Lauri Pennala Turusta.)

HEVI Kivitalot päätyi valinnaksemme viimeistään siinä vaiheessa, kun selvisi että he ovat erittäin kiinnostuneita ja aidosti halukkaita lähtemään tähän Joutsenmerkki-hankkeeseemme mukaan. Nostan yhä hattuani rohkeudesta!

Lisätietoja HEVI Kivitaloista: www.hevikivitalot.fi ja Facebookissa: HEVI Kivitalot

(PS. HEVI Kivitalojen omistajapariskunta Lauri ja Piia Pöyhönen ovat OIKEASTI mukavia ja helposti lähestyttäviä ihmisiä – ei tarvitse jännittää, jos pohtii yhteydenottoa 🙂 )

 

FinnEPS-harkot

Pohdimme pitkään teemmekö puurunkoisen talon vai kivitalon. Yleisesti kivitalon kustannukset ovat jonkin verran korkeammat – nämä korkeammat kustannukset eivät muodostu niinkään materiaalin kustannuksista vaan työläämmästä ja hitaammasta (lue: kallimmasta) rakentamisesta.

EPS-harkoista tehdyssä talossa yhdistyy mielestämme hyvin kivitalon edut ja toisaalta nopea (lue: edullinen) rakentaminen.

Jokainen arvottaa omalla tavalla valintojaan ja jokaisella on oma tärkeysjärjestys materiaalivalinnoissa. Yhden ihmisen/perheen perusteet ja valinnat on aivan yhtä hyviä ja oikeita kuin jonkun toinen, kun se tehdään faktoihin perustuen ja omiin tarpeisiin peilaten.

Meille kivitalon etuja olivat loppujen lopuksi energiatehokkuus (useimmat kivitalomateriaalit/harkot ovat hyviä energiatehokkuudeltaan eli U-arvoltaan – FinnEPS-harkko on tämän listan ykkösenä, FinnEPS450 -harkon U-arvo on 0,09), pitkäikäisyys, helppohoitoisuus ja tietynlainen ”jykevyys”.

Yksi FinnEPS-harkko painaa noin neljä kiloa ja on kooltaan yli metrin pituinen ja 30 cm korkuinen. Seinää nousee siis aika nopeasti. Muuraamista tms. ei tarvita – harkot osuvat täsmällisesti kohdilleen legopalikoistakin tuttujen ”nystyröiden” avulla. Betonivalu tehdään aina kun seinää on noussut 1,2 – 2,3 metriä (riippuu mm. rakennesuunnitelmasta).

Myös harkon hinta on mielestämme kohtuullinen.

EPS-harkkorakentaminen on erittäin suosittua Saksassa ja Ruotsissa ja on kasvattanut suosiotaan viime vuosina melkoisesti myös Suomessa. Tutustuttuani aika tarkasti useimpiin markkinoilla oleviin materiaaleihin, koin että tämä on meille juuri oikea materiaali ylläluetelluista syistä. Itse en näe tässä materiaalissa juurikaan huonoja puolia omakotitalorakentajalle. Kestää rakennusajan sateita ja on helppo ja kevyt rakentaa.

Lisätietoja tästä rakennusmateriaalista ja FinnEPS:stä täältä: www.finnepsharkko.fi

finneps-insertryhma-valk_685x

(PS. FinnEPS / HEVI Kivitalon soveltuvuudesta Joutsenmerkityn talon ympäristöystävälliseen ja terveelliseen kriteeristöön olen kirjoittanut tarkemmin erillisessä postauksessa täällä.)