Mikä Joutsenmerkitty talo?

Joutsenmerkityt talot Pohjoismaissa (meidänkin talo mukana)

 

Olemme viimeisen 8 kuukauden aikana saaneet usein kertoa että mitä Joutsenmerkitty talo oikein tarkoittaa – mikä se on?

Tällä sivulla kerrotaan lyhyesti sekä itse Joutsenmerkistä että Joutsenmerkitystä talosta.

1. Mikä Joutsenmerkki?

Joutsenmerkki on Pohjoismaiden yhteinen ympäristömerkki, jonka tavoitteena on edistää kestävää kehitystä.

Joutsenmerkki on lähes kaikille kuluttajille tuttu – se on Suomen tunnetuin ympäristömerkki ja Suomen 5. arvostetuin brändi (Taloustutkimus Oy ja Markkinointi&Mainonta; Bränditutkimus 2014).

Joutsenmerkki-sertifikaatin myöntää Motiva Oy:n alainen Ympäristömerkintä-organisaatio, jonka ympäristömerkintätyötä ohjaa Suomessa Ympäristöministeriö ja Työ- ja Elinkeinoministeriö.

Sertifikaatin vaatimukset ovat kireitä – ja hyvä niin. Joutsenmerkki itse toteaa seuraavaa:

”Joutsenmerkittyjen tuotteiden ja palveluiden on täytettävä tiukat ympäristövaatimukset, jotka perustuvat elinkaariajatteluun eli huomioivat tuotteiden raaka-aineet, valmistuksen, käytön ja loppusijoituksen. Lisäksi vaatimuksia asetetaan laadulle, terveydelle ja ja turvallisuudelle. Joutsenmerkki takaa, että tuotteen tai palvelun ympäristövaikutuksista on tehty perusteellinen arvio ja asiantuntijat ovat tarkastaneet myös laatu- ja terveysvaikutukset.”

www.joutsenmerkki.fi
Joutsenmerkki kertoo tuotteen tai palvelun olevan ympäristön kannalta parhaiden joukossa. Merkki tunnetaan hyvin ja sitä arvostetaan.

 

2. Mikä Joutsenmerkitty talo?

Rakentaminen ja rakennusala on Joutsenmerkki-organisaation yksi keskeisistä kehityskohteista tällä hetkellä.

Myös kokonaisille rakennuksille voidaan hankkia Joutsenmerkki-sertifikaatti – Joutsenmerkitty rakennus:

  • täyttää tiukat ympäristö- ja terveysvaatimukset
  • rakennuksen koko elinkaarta huomioidaan
  • pieni energiankulutus
  • tarkastetut rakennusmateriaalit ja -kemikaalit
  • hyvä sisäilman laatu
  • laadunvarmistus rakentamisessa

Joutsenmerkin oma tiivistelmä on seuraava:

Kriteerit on laadittu elinkaarinäkökulmasta, ja niiden tarkoituksena on varmistaa ympäristöystävällisyys talon valmistuksen, käytön ja kierrätyksen ajalta. Tämän vuoksi vaatimuksia on asetettu erityisesti talon energiantarpeelle, käytetyille rakennusmateriaaleille, valmistuksen rakennusprosessille, sekä rakentamisen laadunhallinnalle. Joutsenmerkityn talon ympäristövaikutus on vähäinen ja valmistuksessa otetaan ympäristö huomioon raaka-aineista valmiiseen tuotteeseen.

Sisäympäristöä koskevat vaatimukset liittyvät materiaaleihin, ilmanvaihtoon, rakentamiseen ja laadunvalvontaan. Vaikutuksia ulkoiseen ympäristöön säädellään eri vaatimusten avulla: ympäristölle ja terveydelle vaarallisia aineita ei käytetä, talossa asumisen tulee olla mahdollista vähäisellä energiankulutuksella, rakennusjätteistä huolehditaan ympäristöystävällisellä tavalla ja talolle laaditaan käyttö- ja kunnossapitosuunnitelma.

Ruotsissa ja muissa Pohjoismaissa Joutsenmerkittyjä kerrostaloja, päiväkoteja, kouluja ja pientaloja on jo useita satoja. Konsepti on menestyksekäs – yhä useampi pohjoismainen kuluttaja on kiinnostunut ympäristö- ja terveysvaikutuksista (mm hyvä sisäilma) hankkiessaan asuntoa, oli se sitten kerrostaloasunto tai pientalo.

Kuten välillä käy, Suomi seuraa hieman jälkijunassa rakkaita naapureitamme tässä(kin) asiassa.

Joutsenmerkin omilla sivuilta on mielenkiintoisia blogeja ja uutisia ympäristöystävälliseen ja terveelliseen rakentamiseen liittyen.

Lisäksi heillä on erillinen sivusto joka keskittyy pelkästään ympäristöystävälliseen rakentamiseen ja sisustamiseen osoitteessa koti.joutsenmerkki.fi – suosittelen!

koti.joutsenmerkki.fi
Oma koti kullan kallis. Kodin rakentamisessa, remontoinnissa ja sisustamisessa voi monin tavoin tehdä ympäristöystävällisiä ratkaisuja – laadusta ja …