Raksaviikko 1 v ja 2 vko: Lasikaiteita ja liukuovia

Heti alkuun tarkennus, lasikaiteita tai liukuovia ei olla vielä asentamassa…mutta työmaan edetessä nyt kahden ammattilaisen voimin, on itsellä ollut vähän enemmän aikaa miettiä tulevia ratkaisuja. Ei lopu rakentajalta pähkinät purtavaksi, viikon aikana on mietintämyssyssä ollut kolme aihetta, joista yksi on tylsä mutta pakollinen. Kaksi muuta ovatkin sitten sisustuksellisesti mielenkiintoisia.

Ensin se tylsä juttu: meillä on nyt sisäseinät muurattu (toppen! kuten Tukholmassa sanotaan) eli seuraava työvaihe on seinien tasoitustyöt. Lauri vinkkasi että tasoitus kannattaisi tehdä / teettää ennenkuin tehdään kattojen alaslaskuja, säästyy työaikaa suojaamiselta ja on tasoitemiehelle/naiselle helpompaa kun ei tarvitse varoa kattoa.

Joutsenmerkin kriteerit pitää varmistaa mutta ei viitsisi mitään liian kallistakaan tavaraa tähän pohjatasoitukseen käyttää. 20 kilon säkkejä tulee menemään kuitenkin varmaan lähemmäs 50 kpl. Joutsenmerkin tietokannasta löytyy jo jonkin verran tuotteita mutta erilaisia tasoitteita on hämmentävän paljon eri tarkoituksiin. Esim. K-raudan nettikaupassa osiossa ”Tasoitteet” tuli vaihtoehtoja vaatimattomat 41 kpl..on hienojakoisempaa tavaraa, märkätiloihin tarkoitettua, pikamassaa, jne. No, potentiaalinen tasoitemies tulee käymään maanataina tontilla niin voidaan toivottavasti käydä yhdessä yhdessä läpi järkevänhintaiset vaihtoehdot. Sitten selvitykseen että täyttyykö Joutsenmerkki-kriteerit näillä pohjatasoitteilla.

Viikon kaksi muuta fundeerausta ovat olleet sisäliukuovet ja lasikaiteet.

Sisäliukuovet

Oheisissa Pinterest-kuvissa on tavoitetilaa (unelmia pitää olla!). Kylpyhuoneeseen on tarkoitus tehdä pinta-asenteinen liukuovi ja yläkerran wc:hen ja vanhempien makuuhuoneeseen seinän sisään piiloon liukuva ovi.

Pinta-asenteinen liukuovi

Haapsalun Uksetehtaalta (meidän ulkoliukuovi-toimittaja) löytyy ”Magic”-tuotenimellä kulkeva ovisarja, jossa ovi näyttää liukuvan seinää pitkin ilman näkyviä kiskoja. Todella hienon näköinen..

Näkymättömällä mekanismilla toimiva liukuovi. En kyllä ole vielä tajunnut miten tuo toteutetaan! Kuvalähde: fiveam.be

Seinän sisään liukuva ovi

Veikkaan että näitä seinän sisään liukuvia ovia tehdään enemmän puurakenteisten sisäseinien kanssa, jolloin kehikot/mekanismit asennetaan samaan aikaan kun väliseiniä tehdään. Meidän tapauksessa kiviseinien kanssa jätettiin näitä liukumekanismeja varten jo kantavaa sisäseinää muuratessamme mittojen mukaiset aukot jälkiasennusta varten.

Kokonaan seinän sisään liukuvia ovia löytyy ainakin Eclisse-valmistajalta.

Meilläkin mekanismit on tarkoitus peittää Gyproc-levyillä. Kyseisen seinän paksuus on meillä 20 cm, ja yleensä nuo liukuovimekanismit ovat suunniteltu 10-15 cm paksuille seinille, joten väliin pitänee tehdä jonkinlainen sivusuuntainen lisäkoolaus, jotta Gyproc-levyt tulevat samaan tasoon harkkoseinän kanssa.

Tuo 20 cm saattaisi mahdollistaa myös sen, että voisi käyttää jopa pinta-asennus -mekanismeja ja tekisi sitten työmaalla käsityönä niiden piilottamisen Gyproc-levyillä.

Todella hieno detalji olisi, jos jättäisi ovesta sisään liu’utettunakin 10 – 15 cm näkyviin…se jättäisi enemmän vaihtoehtoja ovenkahvoillekin, koska niiden ei tarvitsisi mahtua seinän sisään.

Älyttömän hieno! Tämä ovi taitaa liukua kyllä seinän taakse. Samoin liukumekanismi todennäköisesti asennettu kattoon, se ei meillä onnistu koska meillä aukon korkeus on vain normaalin oven verran. Kuvalähde ixtra.be

Syy miksi olen nyt aktivoitunut näiden liukuovien kanssa on se, että olisi todella hyvä saada nuo mekanismit paikalleen ja Gyprocit päälle ennen kyseisen seinän tasoitusta. Tällöin voisi laittaa tasoiteverkon koko seinälle ja näin toivon mukaan välttää Gyproc-levyn ja harkkoseinän rajapinnan mahdollinen halkeilu vuosien saatossa.

Joutsenmerkin kriteeristö käsittelee näitä liukuovia samoin kuin muitakis sisäovia, eli ovilehdille mitää olla M1-, E1-, CARB PHASE II- ja/tai Indoor Air Comfort -sertifikaatti (aika paljon sertifikaatteja vai mitä 🙂 ). Suomeksi siis että ovien pinnoista ei tule haitallisia, ihoa tai hengitystä ärsyttäviä formaldehydipäästöjä sisäilmaan.

Lasikaide

Suunnitelmissa on tehdä sekä parvekkeelle että sisätilojen korkeaa aukkoa kiertämään minimalistinen lasikaide. Tällainen ”frameless” lasikaide kiinnitetään pelkästään alhaalta käsin, käyttäen betonilattiaan pultattavia alumiinikiskoja. Tällöin ei tarvita pystytolppia ollenkaan.

Hienosti toteutettu lasikaide, jossa kaikki kiinnikkeet on onnistuttu peittämään täysin, todennäköisesti joko gyproc-levyllä tai kiinnikkeet upotettu jo lattiavalun aikana. Kuvalähde bloesem.blogs.com

Näiden asennusta silmälläpitäen huolehdittiin siitä, ettei lattialämmitysputkia mennyt vahingossakaan liian lähelle korkean aukon reunoja. Nuo alumiinikiskot näyttävät olevan 6 – 10 cm leveitä vähän mallista riippuen. Korkeutta profiileilla noin 12 cm, se jää näkymään mutta huomaamattomampi kyllä kuin pystytolpat.

Useimmilla valmistajilla samoja asennusprofiileja voi käyttää sekä sisällä että ulkona. OnLevel -niminen valmistaja taitaa olla markkinajohtaja Euroopassa.

Maisemat…! Tässäkin alumiiniprofiili saatu piilotettua lähes kokonaan kiveyksen avulla. Kuvalähde: Onlevel.com

Joutsenmerkki-kriteeristö koskee alumiiniprofiileja siltä osin, että alumiinin tulee olla vähintään 30 % kierrätettyä.

1 thought on “Raksaviikko 1 v ja 2 vko: Lasikaiteita ja liukuovia

  1. Hei, me rupesimme maahantuojaksi omaa projektiamme varten. Kaidetta on ulkona, terassin ulkoreunaan sivusta pultattuna (kuva www-sivullamme http://maxtraining.fi/) ja sisällä, suoraan parketin (ei-uiva) päälle kiinnitettynä. Uniikkia tuotteessa on lasin kallistussäätö, kiskoa ei tarvitse kiilata suoraksi (betonivalu on harvoin täysin suora). Lasit voivat myös kieroutua hieman karkaisussa. Lasit voidaan säätä täysin suoraan eikä niitä tarvitse kytkeä listalla tms toisiinsa, niinkuin usein näkyy tehtävän. Aluperämaa ok UK, eli EU sentään. Kierrätysalumiinia ei ole laadun takia, nuo täyttävät BS standardit, mutta voimme toimittaa teille kotimaiset lasit, niin meilläkin on. Ystävällisin terveisin Heikki Salmi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *