Talomme pohjapiirustus

Nyt on varmaan hyvä aika (ellei korkea aika) esitellä talomme pohjapiirustukset. Koko suunnittelutyö arkkitehdin kanssa alkoi talon mallista ja eri pohjavaihtoehdoista. Tätä työstimme pitkään ennenkuin pääsimme tilanteeseen jossa lähes kaikki toiveemme talon eri toimintojen osalta loksahtivat kohdilleen. Lähes viisi kuukautta kaiken kaikkiaan.. Pitkä aika mutta jälkikäteen olemme tyytyväisiä siihen että käytimme tähän aikaa, mielikin ehti muuttua joidenkin asioiden osalta (parempaan suuntaan) ja rakennusvaiheessa tällaiset muutokset tulevat tunnetusti hyvin kalliiksi.

Alla kuva talostamme, jotta pystytte hahmottamaan missä mikäkin tila sijaitsee. Talomme takana kulkee päättyvä ajotie, meidän talo on tien toiseksi viimeinen, joten liikennettä ei onneksi ole juurikaan. Talon piha päättyy kävelytiehen, jonka toisella puolella on kaupungin nurmialue ja lasten leikkipuisto. Meri pilkottaa alempana rinteessä sijaitsevien talojen väleistä.

 

Suomen 1. Joutsenmerkitty omakotitalo

 

Aloimme siis suunnittelemaan kaavan määräämää kaksikerroksista taloa tontillemme. Merinäkymän maksimointi ja rauhaisan ja kodikkaan pihapiirin luominen talon ”syliin” olivat ne päällimmäiset toiveet josta lähdimme liikkeelle.

Suunnittelun alkumetreillä meillä oli alakerran osalta seuraavia toiveita; suorat portaat, avoin tila kerrosten välillä, avara olohuone/yhteiset oleskelutilat, josta kulku pihan terassialueelle liukuovien kautta, käytännöllinen mutta kaunis sisääntulo ja ”Spa”-osasto.

Keittiön, eli kodin ”sydämmen”, toiminnallisuuden kannalta olimme heti alkuun hyvin yksimielisiä siitä että keittiöön pitää mahtua arkiruokapöytä. Nykyisessä kodissamme tällainen keittiö on osoittautunut erittäin toimivaksi perheellemme emmekä halua siitä luopua. Jossain vaiheessa suunnittelua, kun yritimme pienentää talon kokonaisneliöitä, olimme jo luopumassa tästä keittiömallista ja harkitsimme avokeittiötä jossa saareke toimisi arkiruokailupisteenä. Tämä idea kuopattiin kuitenkin koska silloin istumapaikkoja olisi pitäisi olla meille kaikille ja saarekkeesta olisi näin ollen tullut hyvin massiivinen. Kompromissiratkasuna meille tulee keittiöön niemeke, joka rajaa keittiön peittämättä näkymää ja yhteisen avaran tilan tuntua. Tämä niemeke tulee meillä toimimaan esim. tarjoilupöytänä juhlissa ja paikkana jonka äärellä lapset voivat odotella ruoan valmistumista.

Eteisen suunnittelussa minulla oli joitakin toiveita, josta en onneksi joutunut tinkimään. Arki-eteinen oli kaiken A ja O, eli paikka jossa pestä sekä koira ja lapset tarpeen vaatiessa (eli lähes aina kun kotiudutaan ulkoleikeistä :)). Päädyimme ratkaisuun jossa meillä on kaksi ulko-ovea, yksi pääsisäänkäynti ja toinen suoraan arki-eteiseen. Luulen että tuo jälkimmäinen tulee olemaan meillä kovassa käytössä.. Arki-eteinen tulee kurahuuhtelupisteen ohella olemaan lasten ulkovaatteiden (kenkien, harrastusvälineiden ja kaiken muun ”sälän”)  pääasiallinen säilytyspaikka. Meidän aikuisten ulkovaatteiden säilytys on eteisen puolella.

Spa-osasto, eli kylpyhuone-tilat, jossa saunan lisäksi kaksi suihkua ja kylpyamme, on se toiminto johon olemme valmiit panostamaan ja johon toivomme ripauksen sitä kuuluisaa arjen luksusta, tila jossa voimme perheenä rentoutua ja jossa meille kaikille on sitä jotain ekstraa; miehelleni sauna jonka jälkeen pääsee suoraan ulos terassille vilvoittelemaan ja minulle kylpyamme, josta olen pitkään haaveillut. Spa-osaston suunnittelu on alusta asti toiminut meitä molempia motivoivana porkkanana.

Alakertaan halusimme, yllämainittujen toimintojen lisäksi, mahduttaa vielä yhden erillisen huoneen, joka meillä toimii työ- ja vierashuoneena. Huone rajataan leveällä liukuovella, jolloin se toimii hyvin olohuoneen jatkeena kun liukovea enimmäkseen pidetään auki.

 

Joutsenmerkitty omakotitalo_rakennusblogi_pohjapiirrustus_2016
Alakerran pohjapiirustus

 

Seuraavassa vielä arkkitehdin havainnekuvia siitä miltä alakerran tilat näyttävät ja miten ne voisi sisustaa. Monet kuvissa näkyvistä huonekaluista ovat meidän olemassa olevien huonekalujen mittojen mukaan piirretty. Näiden kuvien jälkeen joitakin muutoksia on tehty ikkunoiden kokoihin mutta päällimmäisenä näiden tehtävä on hahmottaa tiloja, ei niinkään detaljeja.

Suomen 1. Joutsenmerkitty omakotitalo_arkkitehtisuunnittelu_olohuone_ruokailutila
Näkymä eteisestä olohuone/ruokailutilaan. Keittiön niemeke pilkottaa oikealla puolella ja portaat yläkertaan vasemmalla.

 

Suomen 1. Joutsenmerkitty omakotitalo_arkkitehtisuunnittelu_olohuone
Olohuoneen näkymä terassille.

 

Sitten on yläkerran vuoro. Lähtökohtaisesti aloitimme suunnittelun tämän osalta siten että täällä sijaitsisi makuhuoneet, vaatesäilytys, kodinhoitohuone ja tila televisionkatselulle.

Talon ”paraatipäätyyn” kauniine merinäkymineen, halusimme sijoittaa meidän makuhuoneen ja aulatilan, josta pääsy isolle parvekkeelle. Lastenhuoneet sijoittuvat näin ollen talon pohjoispäätyyn.

Syy kodinhoitohuoneen sijoittamiseksi yläkertaan on se että haluan että vaatehuolto ja vaatteiden säilytys sijaitsee samassa kerroksessa. Tämä on meidän arjessa hyväksi todettu. Yläkerran kodinhoitohuonemme on siis pyhitetty pyykille; siellä pyykit saavat roikkua kuivumassa ilman että niitä tarvitsee heti korjata pois muiden kodinhoitohuoneen toimintojen alta (siivous, läpikulku muihin tiloihin ym.). Ne toiminnot ovat meillä sijoitettu alakerran arki-eteiseen. Yläkerran kodinhoitohuoneen tuuletus pitää otta erityisen tarkasti huomioon tuuletuskanavien suunnittelussa, jotta pyykki kuivuu myös oven ollessa kiinni.

Kuten jo aikaisemmassa päivityksessäni kerroin Walk-in-Closet, eli erillinen vaatehuone, on ollut pitkäaikainen haaveeni. Nyt pääsin suunnittelemaan sellaisen ja tästä tilasta en tinkinyt missään vaiheessa.. Meidän makuhuoneen jatkeena on nyt siis liukuovilla erotettu vaatehuone, jossa on minun ja mieheni vaatesäilytys. Vaatehuoneesta on yhteys yläkerran kylpyhuoneeseen, johon pääsee myös käytävältä. Yläkerran kylpyhuoneessa on kaksi vierekkäistä pesuallasta, vessa ja suihku.

Vessojen lukumäärää mietimme pitkään ja päädyimme lopulta siihen tulokseen että taloomme tulee kaksi vessaa, yksi alakertaan ja yksi yläkertaan. Kolme vessaa (yksi ylhäällä ja kaksi alhaalla) oli pitkään mukana vaihtoehtona mutta päätimme kolmen vessan siivousta kammoksuvina edetä ainoastaan kahdella vessalla. Voi kuitenkin olla että alakerran Spa-osastoon tehdään varaus kolmannelle vessalle. Lastemme ollessa teini-iässä varmasti kadumme kahden vessan päätöstämme mutta kaikki vaiheet ovat ohimeneviä kuitenkin.

Yläkerran pohjapiirustus, olkaa hyvät:

Joutsenmerkitty omakotitalo_rakennusblogi_pohjapiirrustus_2016

 

Suomen 1. Joutsenmerkitty omakotitalo
Näkymä yläkerran käytävältä parvekkeelle päin.

 

Suomen 1. Joutsenmerkitty omakotitalo 2016
Yläkerran aulatila

 

Lopuksi vielä pohjapiirustus talosta ja pihan terassi-alueista sekä autotallista. Tontin rakennusoikeudessa oli määritelty talousrakennuksen kooksi 40 neliömetriä. Kahden auton autotallilla varastotilasta olisi tullut hyvin pieni. Pitkän pohdinnan jälkeen päädyimme ratkaisuun jossa varastotilat sijaitsevatkin autotallin alla, jolloin niitä ei huomioida kaavamääräyksessä määritettyihin neliöihin. Nyt meille tulee siis iso kahden auton talli ja saman kokoinen kellari varastotilaksi! Tästä syystä tontillamme on tällä hetkellä iso ja syvä ”uima-allas” :).

 

Joutsenmerkitty omakotitalo_rakennusblogi_pohjapiirrustus_2016
Alakerran pohja ja autotalli

 

 

1 thought on “Talomme pohjapiirustus

  1. Pingback:Master bedroom / Walk-in-Closet / kylpyhuone-kombo – Rakentamassa Suomen 1. Joutsenmerkittyä omakotitaloa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *