Raksaviikot 21 & 22: Joulupukki, valu ja Jokisen eväät

Olipa mukava Joulu ja Uusi Vuosi, toivomme kaikille menestyksekästä Vuotta 2017!

Pyhien aikana meni nämä raksaviikot vähän sekaisin, joten tässäpä Raksaviikkojen 21 ja 22 tapahtumia.

Keskeisin tapahtuma Joulupukin vierailun ohella oli tontilla ensimmäisen kerroksen betonivalu.

Meillähän on tähän asti menneet nuo valut tosi hyvin, ei juurikaan mitään ongelmia. No, nyt oli sitten vauhtia ja tilanteita senkin edestä.

Aloitetaan taustoista. Meille tulee terassien ulkoseinät ohuemmista FinnEPS-200 -harkoista. Meillä on muutamia isompia aukkoja näissä seinissä ja koska emme halua mitään teräs/liimapuu-palkkeja näkyviin niin olemme käyttäneet melkoisesti aikaa raudotteiden tekoon harkkojen sisäpuolelle. Jotta nuo kaikki raudoitteet saatiin mahtumaan ohuiden 200-harkkojen sisälle, piti harkkoja lisäksi kovertaa sisäpuolelta.

Vasemmalla näkyy mitä tavoitellaan. Keskellä kuva miten on tehty ja oikealla että millaisia raudotteita olemme harkkojen sisään tehneet.
Vasemmalla näkyy mitä tavoitellaan. Keskellä kuva miten on tehty ja oikealla millaisia raudotteita olemme harkkojen sisään tehneet.

Nähtävästi tämä ohentaminen ja fakta että meillä ei oikein ole pakkasella toimivaa liimaa (tämä ei välttämättä liity Joutsenmerkki-kriteereihin vaan yleensäkään liimat ei oikein toimi pakkasella) aiheutti sen, että noiden kahden seinän kanssa betonivalu levisi kuin Jokisen eväät – useammasta kohtaa ja valun eri vaiheissa.

joutsenmerkitty_omakotitalo_joutsentalo_rakennusblogi
Tässä kohtaa kuului ensimmäisen kerran POKS – ja sitten juostiin. Isäni jalkojen juuressa näkyy ulos vuotanutta betonia. Revenneet harkot alimmissa riveissä. (Ja selvyyden vuoksi vaimo siis otti tämän kuvan, minä en seisonut kamera kädessä kuvaamassa vaan tein valuhommia toisella puolella taloa)

Tämän lisäksi talon paksummasta 450-harkkoseinästä alkoi valun loppuvaiheessa pursumaan kylpyhuoneen ikkuna-aukon tuennan välistä myös betonia. Tämä vuoto alkoi pikkuhiljaa pullistamaan seinää ja siinä kohtaa piti valutyöt lopettaa.

Not my finest hour! Tuo koko valupäivä ei kuulu hienoimpiin hetkiin elämässäni. Kylmä hiki otsalla, kova huoli että nyt sitten pitää yksi kokonainen seinä purkaa (jälkeenpäin sain tietää että ei siinä niin isoa korjausurakkaa tarvinnut tehdä vaikka isompaakin olisi tapahtunut), näpit aivan jäässä monta tuntia, kaksi Ruduksen isoa autoa kuskeineen odottaa vieressä että mitäs nyt tehdään.

joutsenmerkitty_omakotitalo_joutsentalo_rakennusblogi
Seuraavana päivänä tutkimassa lopputulosta – loppujen lopuksi korjattavissa pienellä työllä, huoh!

Mietin hetken että kerronko näistä ongelmista täällä blogissa, mutta päädyin siihen että tämä on raksablogi ja kerromme niin onnistumiset kuin huonommatkin hetket. Painotan että tämä ei ole rakennusmateriaalin tai oikeastaan miestenkään vika, monta pientä asiaa sattui yhteen.

Loppujen lopuksi selvittiin vähällä – terassien seinät saatiin yhtä lukuunottamatta valettua ja talonkin seinän pullistuma on loppujen lopuksi vain muutamia senttejä ja sen voi korjata ulkoseinien pinnoitus/rappaus-vaiheessa. Yksikään ikkuna-aukko ei antanut periksi, yhtään betonivalua ei levinnyt lattioille ja kukaan ei loukkaantunut :).

Rakennusprojekteissa pienempiä ja joskus isompiakin kommelluksia sattuu kuulemma jatkuvasti, silloin ei auta kun korjata ja tehdä uudelleen..

Timpuri-Lauri toimi koko päivän aikana loistavasti, teki paikkauksia ja lisätukia.

Mitä opimme / mitä olisi pitänyt tehdä toisin?

 • Talon osalta ikkunan sijoittaminen aivan nurkkaan tarkoitti sitä että harkot eivät sitoneet toisiaan ”nappuloiden” avulla samalla tavalla kuin muualla – tällöin olisi pitänyt käyttää reippaasti enemmän liimaa ja ehkä joku ulkopuolinen valutuki lisäksi. Ja ikkunan sijoittaminen vaikkapa vain 30-45 cm talon nurkasta poispäin olisi tehnyt rakenteesta kestävämmän.
 • Terassin seinien aukkojen tukirakenteet: olen jälkeenpäin miettinyt että jopa kaikki nämä ohuemmat terassien seinät olisi ehkä kannattanut tehdä teräs- tai liimapalkeilla ja tehdä jälkeenpäin lautarakenne ympärille ja pinnoitustyönä ne samannäköisiksi kuin muut talon seinät. Tosin ne terassien seinät, joissa ei ollut aukkoja, kestivät tämän yli 3 metrin valun aivan hyvin

Tämä lienee osa hartiapankki-rakentajan arkea – kun kokemusta ei ole, niin joskus oppi tulee kantapään kautta. Vaan ei muuta kuin eteenpäin!

Vaimo jo aiemmin kirjoittelikin että kävimme pari päivää sitten tapaamassa puuseppää Espoossa ja selvisi että heilläkin on menossa omalle perheelle HEVI Kivitalo -projekti ja saimme käydä tutustumassa myös heidän työmaallaan.

Mikä kohde ja mikä vauhti heillä on ollut rakentamisessa! Olin todella otettu. Kyllä jotkut osaa… (pieni vähäpätöisyyden tunnekin hiipi puseroon varsinkin kun juuri edellisenä päivänä oli ollut tuo valujupakka ja meillä vielä tuota työsarkaa riittää, mutta kyllä se sitten illalla hotellin saunassa meni ohi 🙂 ). Lisätietoja tästä upeasta kohteesta löytyy heidän blogistaan http://kaksikivitaloa.blogspot.fi.

Meidän projektin osalta selvitettävää on tällä hetkellä taas paljon, Jokisen eväät ovat hieman levällään projektissakin. Pohdittavaa on muun muassa:

Tämä Uponorin termostaattimalli miellyttää, 1 kpl joka huoneeseen lämpötilan säätöön..
Tämä Uponorin termostaattimalli miellyttää, 1 kpl joka huoneeseen lämpötilan säätöön.
 • mistä löytää (kohtuuhinnalla) Joutsenmerkin kriteerit täyttävät sisä- ja ulko-ovet. Niille on tiukat raja-arvot formaldehydien osalta ja valmistajilla ei tunnu olevan edellytettyjä sertifikaatteja ainakaan suoraan hyllystä. Lisäksi näiden osalta vaatimukset on esitetty hieman epäselvästi kriteeristössä, ja näitä olemme yhdessä Joutsenmerkin asiantuntijoiden kanssa päntänneet
 • aurinkosähköpaneeleiden ja katon toimitus – vaihtoehtoja on paljon
 • Ruduksen harkkojen kemiallisista lisäaineista odotan yhä selvitystä
 • mihin pääsisi maalaamaan räystäslaudat sisätiloihin (tämä ratkesi jo, saadaan käyttää siskon perheen varastoa, kiitos siitä!!) – Joutsenmerkitty maali löytyi suoraan Joutsenmerkin tietokannasta, mahtavaa, nyt pääsi sen suhteen helpolla!
 • lämmityksen detaljeja – ottaako sähkökäyttöiset rättipatterit vai vesikiertoiset, ja millaiset säätötermostaatit valita huoneisiin
 • ikkunatkin pitäisi pikkuhiljaa tilata…

No, huomenna pääsee taas tontille, niinhän se on että tekemättömät asiat stressaavat ja siihen on vain yksi parannuskeino – tehdä niitä! (tai olla ajattelematta niitä, mutta siinä olen valitettavan huono)

2 thoughts on “Raksaviikot 21 & 22: Joulupukki, valu ja Jokisen eväät

 1. Pienet kommellukset ja kömmähdykset kuuluu rakentamiseen. Kertokaa ihmeessä lisää jos niitä sattuu, niin muut raksaajat osaavat olla tekemättä samoja kömmähdyksiä. Tätä projektia kyllä mielellään seuraa

  1. Moikka Kati!
   Joo niitä tulee ihan varmaan lisää, tiedän jo nyt :). Timpuri-Laurin kanssa ollaan tästä aiheesta muutamia kertoja tontilla juteltu ja on ollut kyllä huojentavaa kuulla että periaatteessa minkä tahansa saa kyllä korjattua. Meillä tämä vauhti on välillä vähän verkkainen mutta yritetään tehdä huolellisesti ja kuitenkin edetä tasaisesti. Juuri tänään juteltiin aiheesta – turha nysväys on turhaa nysväystä mutta joskus se alkuperäinen yhden sentin heitto aiheuttaa yllättäviä ongelmia myöhemmin (tehdään juuri autotallin kattorakenteita ja jos aluskatteen rimoista joku jää selkeästi korkeammalle, saattaa se pullistaa kattopeltejä…). Kiva kun seuraat meidän touhuja!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *