Raksaviikko 32: just nyt huumori vähissä

Tämmönen kyltti tekisi mieli laittaa just nyt!

Tällä hetkellä ottaa päähän, simple as that.  Miesflunssa ja sen jälkitaudit ovat verottaneet vireystilaa jo kohta kolme viikkoa. Joten mikä parempi hetki onkaan tehdä päivitys, jossa kuvataan tätä raskaampaa puolta omakotitalorakentajan elämässä. Esimerkinomainen kuvaus päänsäryistä ja tuntemuksista myös silloin kun vähän tökkii. Eli here goes:)

Projekti tuntuu etenevän tus-kas-tut-ta-van hitaasti. Tänään olin rakennuksella yksin kun timpuri-Laurilla oli vapaapäivä. Tein ikkuna-aukkojen raudoituksia. Homma meni ihan ok, mutta ei siinä yhden päivän aikana ihmeitä saa aikaiseksi. Lisäksi tällä hetkellä menee lähes tunti päivässä harkkojen suojaamisiin (aamulla pois, päivän päätteeksi takaisin), se ärsyttää tosi paljon. Onneksi sitä hommaa ei tarvitse enää kovin kauan tehdä, alamme pian olla rungon rakentamisen osalta maalissa. Tämä on muuten sellainen asia, jota en osannut ajatella etukäteen talvirakentamiseen liittyen – jos vaan aikataulut sopii niin kannattaa todellakin yrittää kaikin tavoin saada vesikate päälle ennen talvea! Se on ehdoton vinkkini.

Tekemättömien töiden määrä tuntuu vuoren kokoiselta. Juuri tällä hetkellä on sellainen moodi päällä että joka kerta kun ajan pois tontilta niin katselen naapuritalojen maalattuja räystäslautoja ja mietin itsekseni että ei hemmetti mitä kaikkea meillä onkaan vielä jäljellä! Katsoin äsken netistä Osuuspankin omakotitalon valmiusastetodistusta ja laskeskelin että meillä on ehkä noin 35 % valmiusaste täällä hetkellä. Huoh.

Suomessa on selvästi rakennusbuumi meneillään. Tämä näkyy meille niin, että ihmisiä on hankala saada kiinni ja aikataulut venyy. Tässä ihan esimerkinomaisesti asoita, joiden kanssa pähkäilen juuri tällä hetkellä:

  • Kattotuolit. Puuttuu rakennekuvat, lopullinen tekninen ratkaisu (meillä rakenteellisesti vaativa kohta parvekkeen päällä oleva lähes kolmemetrinen katos, jonka haluaisimme hyvin mielellään toteuttaa ilman näkyviä palkkeja tai pilareita) että itse toimitusaika.
  • Osa rakennekuvista uupuu vielä yläkerran osalta
  • Viime viikolla käytiin läpi vielä kerran oikein urakalla meidän innovatiivista aurinkolämmön keräysjärjestelmää (kerron detaljit myöhemmin kunhan saadaan kaikki selvitettyä) ja siinäkin tuli lisää selvitettäviä asioita
  • Olen mitannut ja laskenut monta kertaa että miten saadaan liukuovet asennettua niin ettei kompastuisi alakarmiin joka kerta kun menee terassille (eli siis kynnys piiloon rakenteeseen) ja toisaalta että miten toteutetaan riittävä tiivistys. Liukuovet teetetään mittojen mukaan joten tilauksessa pitää olla juuri oikea korkeus ja leveys. Kiitos taas kotitunteella -blogin, osaan kuitenkin ottaa huomioon tämän kynnys-asian jo etukäteen eikä vasta sitten kun liukuovet on tontilla!
  • Ikkunoiden sälekaihtimien värit ja materiaali
  • Vaatehuoneen ikkunan raudoitus (pitää soitella ja selvittää tämäkin, ei mahdu toteutettavaksi siten kun kuviin on merkitty)
  • Listaa voisi jatkaa mutta nämä nyt akuuteimmat…

Olen tästä aiemminkin kirjoitellut, että mitä kauemmas avaimet käteen -toimituksesta siirrytään kohti omatoimisuutta, sen enemmän tulee projektijohtamisen tehtäviä. Kyllä se rakennuttaja itse on se moottori, jonka pitää tökkiä vähän koko ajan mitä erilaisimpia asioita eteenpäin. Ja riittää sitä selvitettävää naapurin mukaan avaimet käteen -asiakkaillakin.

Positiivisiakin asoita on onneksi ollut myös. Ikkuna-asiat alkavat olla pikkuhiljaa maalissa ja olemme löytäneet vihdoin upeat liukuovet, jotka suurella todennäköisyydellä tulemme tilaamaan! Toivottavasti saadaan sekin asia selväksi tämän viikon aikana.

Niin ja tänään oli kaunis päivä rakennuksella :).

Sitkeyttä vaaditaan. Niinkuin yleensäkin elämässä välillä, jos haluaa saavuttaa jotain itselle hienoa ja tärkeää.

Mies jo polvillaan…mutta periksi ei anneta!
Sieltä se nousee, 30 cm kerrallaan.

 

1 thought on “Raksaviikko 32: just nyt huumori vähissä

  1. Pingback:Mietinnässä verhot ja kaihtimet - Joutsentalo.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *