Raksaviikko 31 meni lähinnä tätä ihmiskuntaa kauhistuttavaa tautia hoitaessa. Kyllä tontillakin tapahtui, jälleen oli yksi betonivalu yläkerran seiniin. On se kumma, joka ainoa kerta olemme tilanneet ihan samaa tavaraa (eli juoksubetonia) mutta nyt taas tuli sellainen erä että sitä ei voinut laittaa kapeampiin 200-harkkoihin. Betoni oli niin jäykkää ettei se olisi mennyt pohjaan saakka kaikkien raudoitusten välistä. Oli siis pakko lähettää 2,5 kuutiota käyttämättömänä takaisin.. kaatopaikalle siis. Hyvin pieni vastoinkäyminen sinänsä, ihmetyttää lähinnä. On se betonin valmistus ihme kemiaa, siihen vaikuttaa lämpötilat, kuljetusmatkat ja vissiin vähän sekin että kuka on betonin sekoitusvuorossa tehtaalla…(?)
Blogin päivitystäkin häiritsi pieni probleemi tässä WordPress-ympäristössä mutta WP-palvelun (jossa siis nämä sivut ovat ”hostingissa”) tukipalvelu auttoi ripeästi.
Palatakseni tähän kammottavaan tautiin vielä, kyseessä on siis miesflunssa eli manflu. Olen tästä nyt kaikkien todennäköisyyksien vastaisesti selviämässä hengissä ja mahdollisesti uskaltaudun huomenna jopa taas tontille. Liitän loppuun MeNaiset -lehden v. 2014 julkaiseman Omaishoitajan oppaan kaikille yleiseksi tiedoksi. Voi niitä perhekuntia jotka tämän hengenvaarallisen epidemian joutuvat kohtaamaan! Oppaan viimeistä kohtaa en tosin oikein ymmärrä.
Omaishoitajan opas sesonkitaudeista raskaimman kohtaamiseen.
Talven flunssasesonki velloo kiihkeänä. Influenssavirus voi kaataa ihmisen petiin moneksi päiväksi ja saattaa potilaan jopa sairaalakuntoon. Myös monia lievempiä nuhakuumepöpöjä leviää ilmassa, kun ihmiset pärskivät, yskähtelevät ja niistävät valtoimenaan.
Puolta väestöstä uhkaa flunssakauden pelottavin kuokkavieras: miesflunssa. Tuo kavala, toimintakyvyn kokonaan lamaannuttava tauti sairastuttaa nimensä mukaisesti lähes pelkästään miehiä. Myös naiset voivat silti levittää miesflunssaa: tavallinen flunssa muuttuu perheen sisällä helposti miesflunssaksi siirtyessään naisesta mieheen.
Tässä pikaohjeet omaishoitajille maailman tuskallisimman taudin kanssa taistelemiseen.
1. MITEN TUNNISTAT?
Miesflunssan oireet muistuttavat monien yleisten hengitystieinfektioiden oireita: kuumetta, pää- ja lihassärkyä, kurkkukipua, tukkoisuutta ja yskää. Miesflunssan erottaa normiflunssasta siitä, että tauti tuntuu moninkertaisesti raskaammalta kuin muiden ihmisten flunssat ja kestää pitempään.
Oireet eivät näytä tai kuulosta pahoilta, kuumemittarin lukemat nousevat harvoin yli 37 asteen. Siitä huolimatta potilaan toimintakyky heikkenee olemattomiin. Hän kaatuu vaaka-asentoon ja alkaa ulista. Työkyky katoaa vähintään viikoksi. Tyypillinen miesflunssapotilas katsoo hoitajaansa vetistävin silmin vällyjen välistä ja pyytää kuumaa juotavaa.
2. HOITO-OHJEET
Miesflunssapotilaalle on tärkeintä täydellinen vuodelepo. Vaikka potilas näyttäisi kykeneväiseltä auttamaan kevyissä arkiaskareissa, hän ei kykene. Miesflunssan hoidossa oleellista on potilaan herkeämätön monitorointi siltä varalta, että hän tarvitsee lisää mehua, mieskoon nessuja, panadolia, yskänlääkettä, strepsilssiä, salmiakkia, metvurstivoileipiä tai kaukosäätimiä.
Toipilasvaiheessa on huomioitava, että vaikka tavallisen flunssan jälkeen ihminen voi palata koti- ja palkkatöiden pariin yhden kuumeettoman päivän jälkeen, miesflunssa vaatii kuumeettoman päivän jälkeen yhden (1) kuumeettoman viikon levon.
3. HUOMIOITAVAA
Miesflunssaan sairastunut mies on herkässä tilassa ja hyvin hauras. Hoitajan on hyvä muistaa, että sairauden vähättely voi nopeasti pahentaa taudinkuvaa kuoleman porteille asti. Lisäksi nykytutkimus väittää, että miehet saattavat oikeasti kestää flunssaa huonommin ja kärsiä siitä enemmän kuin kehittyneemmät lajitoverinsa.
Silti: jos potilaan ulina ja vaikerrus ottaa kovasti päähän, miehen voi jättää sairastamaan itsekseen. Historiassa on raportoitu ihmeparantumisia tilanteissa, joissa passaaja puuttuu.