Raksaviikko 1v, 7 vko: sisällä ja ulkona ja välillä ihan pihalla

Ollaan oltu kuluneella viikolla kohtuullisen onnekkaita ilmojen suhteen ja edellisen viikon suunniteltu työnjako toteutui aika hyvin: rappausmies pääsi tekemään ulkorappausta ja me olemme auttaneet häntä sen suhteen kaikin mahdollisin tavoin. Ylimääräisen ajan Lauri ja Sakari ovat työskennelleet sisällä. Itse olen sitten pomppinut siinä välissä sekä hakenut jatkuvasti lisää tavaraa.

Ulkorappauksen osalta ollaan siinä pisteessä että alkavalla viikolla (jos säät yhä pysyvät suosiollisena, *koputtaa yhä puuta*) aletaan ulkoseiniä ensin primeroimaan sävytetyllä primerilla ja siihen päälle sitten lopullinen valkoinen hiertopinta.

Sisäpuolella levytystyöt, kattojen koolaukset ja sähkö- ja telejohtojen vedot etenevät pikkuhiljaa.

Nettiyhteyksistä

Teleyhtiöt veloittavat pientalorakentajaa kohtuullisen reippaalla kädellä kiinteän datayhteyden liittymis- ja avausmaksussa. Valokuitukaapelin avausmaksu on alueesta riippuen noin 1,000 – 2,000 eur ja siihen 30-40 eur kk-maksu päälle. Useampikin tuttu on päätynyt mobiililaajakaistaan eli kotona on vain 4G-reititin, kustannukset lienevät parinkympin luokkaa per kuukausi (versus ). Monelle mobiililaajakaista kuulemma riittää aivan hyvin, jopa Netflixit yms. pyörii ihan OK. Täytyy tätä pohtia vielä. Vedettiin vuosi sitten maatöiden aikana kuitenkin varoiksi kuitukaapeli sähkökeskukselta talon alle, jos kiinteään liittymään lopulta päädytään.

 

Olen myös miettinyt kodin sisäisen langattoman verkon elikkäs WLAN:n kuuluvuutta talossa ja mitkä olisivat parhaat paikat sijoittaa tukiasema(t). Betoniset sisäseinät todennäköisesti blokkaavat signaalia aika paljon. Mahtaisikohan yksi tukiasema alakertaan ja yksi yläkertaan riittää? Näitä varten täytyy varmistaa että on telepistoke-varaus sopivassa paikassa.

Väkertelin yläkerran TV-aulaan eps-seinään syvennyksen telkkarille ja siihen johtojen suojaputket ja pistorasiat aukon alareunaan vaakatasoon. Näin tarvittavat johdot jäävät toivon mukaan lähes näkymättömiin kun TV:n asentaa seinän syvennykseen.

joutsenmerkitty_omakotitalo_joutsentalo_rakennusblogi

 

Jaa, tuota en ollut ajatellut…

Lähes viikottain tulee raksaamisessa tilanteita, joita ei ole osannus ajatella ollenkaan ja johon pitää reagoida nopeasti. Kuluneella viikolla yllättävä tilanne koski autotallin ovismyygejä. Rappausmies Kai Juntunen kysyi että miten autotallin ovet tulevat kiinni eli mihin asti sisäänpäin hän asentaa rappauslevyt oviaukkoihin. Öö, ei hajuakaan… No ei muuta kuin googlettamaan – päädyin https://www.expondo.fi/autotallinovet/-sivustolle, josta löytyi autotallin ovia, niiden kiinnitysmekanismeja ja myös avausmekanismeja. Ylöspäin rullautuvat ovet kiinnitetään nähtävästi kokonaan sisäpuolelle, joten ei muuta kuin rappauslevyt koko aukon syvyydelle. Ja työt taas käyntiin.

Ja lopuksi vielä pari kuvaa kuluneelta viikolta:

Rappaustyöt etenevät.

Ensimmäisiä sisäseinien levytyksiä.
Isäntä hajotti, Sakari korjaa.. Akkukäyttöinen nosturi teki tenän, parin tunnin ähellyksen jälkeen saatiin jälleen toimimaan.
Raksa-voileipien teko vie aikaa..
Tältä näytti työmaa sunnuntai-aamupäivällä, jännä nähdä huomenna aamulla onko ilme muuttunut jo valkoisempaan suuntaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *