Laattavalinnat tehty, check!

Jokunen päivä sitten mieheni totesi että nyt minun on valittava märkätilojen saumalaastin väri. Tähän oli syynä se että tilaus, joka kattaa kaikki Kiillolta tilattavat märkätilojen tasoitteet, pinnoitteet ja kosteuseristeet pitää tehdä NYT. Iso pyörä lähti siis pyörimään ja tänään lauantaina vietimme neljä tuntia Pukkilan uudessa Raision myymälässä valitsemassa laattoja. Vastassa meitä oli myymäläpäällikkö Marjut Elovaara, joka tuki ja neuvoi meitä läpi koko valintaprosessin rautaisella ammattitaidolla ja kyvyllä nähdä meidän visio ja miten se toteutuu parhaiten oikeilla tuotteilla.

Pukkila valikoitui meidän laattatoimittajaksi kahdesta syystä – Joutsenmerkin kriteeristön täyttävistä tuotteista sekä laajasta ja kauniista laattavalikoimasta. Pukkilan kanssa samaan konserniin kuuluvalla ruotsalaisella CC Höganäs-laattavalmistajalla löytyi tuotteita Joutsenmerkin rakennustietokannasta, jonka perusteella soitimme Pukkilalle ja selvisi että myös Pukkilan laatoilla on hyvin todennäköisesti sama koostumus. Meille valikoituneet laatat tarkistetaan vielä yksityiskohtaisesti.

Laattoihin liittyy tiivistettynä seuraavat Joutsenmerkin kriteerivaatimukset:

  • laatat eivät saa sisältää nanopartikkelipinnoitteita tai antibakteerisia lisäaineita
  • laatat eivät saa sisältää kriteeristössä listattuja ei-toivottuja kemiallisia aineita

(Tarkempia lisätietoja täältä.)

Mihin tiloihin laattaa?

Joutsentalossa tulemme käyttämään alakerran osalta laattaa eteisessä, arki-/ kuraeteisessä, vessassa, keittiössä ja kylpy-/saunatiloissa, eli SPA-osastolla:

Yläkerran osalta laattaa tulee kylpyhuoneeseen ja kodinhoitohuoneeseen:

Pintamateriaalien osalta visio on meillä alusta alkaen ollut mahdollisimman yhtenäinen koko talon värimaailman osalta, jossa valitut pinnat eivät vaihtele suuresti talon eri tilojen välillä. Tämä pätee tietenkin myös laattoihin ja nämä samat inspiraatiokuvat, joita täällä blogin puolella on vilahtanut jo aikaisemmin, ovat edelleen ajankohtaisia.

Tämänpäiväisessä suunnittelupalaverissa näillä kuvilla oli tärkeä tehtävä ja ne auttoivat Marjutia valikoimaan heidän mallistostaan ne meidän tyyliset laatat. Mukana suunnittelussa meillä oli myös mallipala ikkunakarmien väristä, joka meidän tapauksessa kehitettiin yhdessä Tikkurilan maalausneuvonnan kanssa, koska heidän värikartasta ei löytynyt meidän toiveisiin sopivaa väriä. Muistatte varmaan sen vaiheen, kun keväällä pohdittiin ja mallattiin HR-ikkunoiden ja Haapsalu Uksetehtaan kanssa sopivaa sisäkarmin väriä. Tämä ikkunapokan väri vaikuttaa laattavalintaan siitä syystä että SPA-osastolla on ikkuna ja lasinen ulko-ovi apuikkunalla ja näiden karmit ovat tietenkin tuota Joutsentalolle sekoitettua uniikkia petsiä :).

Näiden jo päätettyjen värien lisäksi piti vielä huomioida liukuovien (SPA-osastolla ja yläkerran kylpyhuoneessa) väri, joka meidän tapauksessa tulee olemaan se tammiviilu, josta kerroin aikaisemmin Haapsalu Uksetehas -postauksessa. Meillä oli myöskin mukana Topcimentin, eli mikrosementtivalmistajan värikartta, josta nyt valikoitui laattoihin sopiva väri. Mikrosementin kriteeriselvitykset tulivat Espanjasta asti ja kaikki paperit ovat nyt kunnossa. Kylpyhuoneissa tulemme siis yhdistelemään laatoitettua pintaa mikrosementillä päällystettyihin seinäpintoihin. Kaikki pinnat, joissa kosteusrasitus on suurin, eli suihkunurkkaukset ja kosteiden tilojen lattiat, pinnoitetaan laatalla.

Värimaailma

Pitkän alustuksen jälkeen itse asiaan, eli valittuihin laattoihin ja sävymaailmaan:

Alakertaan valitsimme tuon vasemmanpuoleisen Reload Sand, kalibroidun himmeän laatan koossa 60cm x 60cm. Sitä tulee kaikkiin alakerran laatoitettuihin pintoihin, arki-eteiseen hieman pienemmässä koossa johtuen ”kurasyöppö-nurkkauksen” kaadosta. Hauskana yksityiskohtana voin kertoa että tämä kyseinen laatta, tai kuva siitä, on ollut ensimmäinen kuva jonka tallensin omaan Pinterest-kansiooni nimeltä ”Joutsentalon sisäpinnat”. Tästä on kohta kaksi vuotta aikaa..

Yläkerran laatoitetut pinnat toteutetaan oikeanpuoleisella Kalkaria Cadilum Beige, myöskin tämä himmeänä ja koossa 60×60. Tämän laatan marmorimainen kuviointi puhutteli ja päädyimme yhden laatan sijasta kahteen samankaltaiseen laattaan pienellä nyanssierolla – yksi alakertaan ja toinen yläkertaan – yhdistettynä samaan mikrosementtiväriin.

Mikrosementin väri

Kuvan oikeassa alakulmassa on Topcimentin väri Marfil, jonka totesimme luonnonvalossa sopivan parhaiten yhteen valittujen laattojen kanssa, luoden sopivan kontrastin samassa lämpimässä värisävyssä. Valosta puheenollen on äärimmäisen tärkeätä valita valon värisävy, joka korostaa pintojen värejä vääristämättä niitä. Tästä aiheesta lisää myöhemmin, sekin on työn alla..

Laattakokona meillä on alusta lähtien ollut toiveissa tämä suuri 60cm x 60cm, jonka johdosta valitsimme kylpyhuoneiden lattiakaivoiksi Unidrain:it. Nämä kaivot ovat hintavampia mutta iso laatta on vuorostaan halvempi kuin perinteinen 10cm x 10cm. Tätä tulee harvoin ajatelleeksi! Perinteisen 10×10 laatan hinta määräytyy laattojen leikkauksesta ja sitä tietenkin tulee enemmän pienen kuin ison laatan kohdalla.

Laatan kalibroitu reuna tarkoittaa sitä että laatat voidaan sijoittaa lähelle toisiansa, jolloin saumasta saadaan hyvinkin kapea. Tämä on myöskin ollut toiveena alusta saakka. Nykyisessä kodissa leveät ja (tietenkin..) vaaleat saumat ovat putsaamisesta huolimatta lähes aina epäsiistin näköiset. Kiillon saumalaasti-värikartasta laattoihin sopivaksi väriksi valikoituin numero 28 (hiekanruskea) ja 43 (vaaleanharmaa).

Huoh! Nyt on mahtava/helpottunut olo kun iso päätös on tehty – yksi tärkeä valinta vähemmän – monta muuta odottamassa vuoroaan.

Huomenna Habitare-messuille tutustumaan parkettivalmistajien uutuusmallistoihin. Päämääränä meillä on lyödä myös tämä kokonaisuus lukkoon. Fingers crossed 🙂

Joutsentalon värikartta muodostuu (taustalla Reload laatta)

 

 

 

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *