Raksaviikko 12: tehdyt työt

Tällä viikolla aiemmin teimmekin jo vaimon kanssa yhden yhteenveto-postauksen että mitä ihmettä sitä ollaan tässä viimeiset 12 viikkoa tehty – käsittämätön määrä sekä tavaraa että maa-aineksia on tuonne tontille laitettu!

Painotettakoon vielä että en usko että kovin useasti maatöiden ja persutusten osalta kestää näin kauan, ei kannata pelästyä että tämä aina näin työlästä olisi…

Meillä siis useampi asia on vaikuttanut siihen, että tämä vaihe on ollut varmasti keskimääräistä työläämpi, näitä ovat muun muassa:

– tehdään suurelta osin itse :). Vain yksi palkattu työntekijä eli timpuri-Lauri. Kaivuri on ollut kaksi kertaa tontilla, kummallakin kerralla viisi päivää.

– energiaratkaisumme;  olemme itse asentaneet maahan sekä energiapaalut että ns. ”peltopiirin” eli maalämmön keruupiirin. Noissa putkien vedoissa on todellakin saanut olla tarkkana järjestyksen ja asennuksen kanssa jo tässä vaiheessa. Vaikka tämä on vienyt työaikaa aika paljon, niin kustannusmielessä meidän pitäisi olla yhä vahvasti plussan puolella sillä meidän ei tarvitse (ainakaan laskelmien mukaan) porata lämpökaivoa, poraamisen hinta olisi ollut keskimäärin n 27-30 eur/porattu metri – eli todnäk noin 4.000 – 5.000 euroa. Se ollaan säästetty työllä. Olemme siis tässä samalla tehneet LVI-/lämmitysjärjestelmä-töitä.

joutsenmerkitty_omakotitalo_joutsentalo_rakennusblog

– autotallin kellarin rakentaminen. Olen yhä sitä mieltä että tämä on todella hyvä ratkaisu arjen kannalta, mutta kyllä kellarin rakentaminen maan alle on aika työlästä (riippuu toki aina vähän tontista myös).

joutsenmerkitty_omakotitalo_joutsentalo_rakennusblogi

– teknisen tilan sijaitseminen autotallissa, ei talossa. Läpivientien suunnittelu, tekeminen ja eristäminen on vienyt oman aikansa – erityisesti kun autotallin ja talon yhdistävät läpiviennit/putkitukset ovat loivassa rinteessä ja tulevan ajotien alla, ihan valtavasti ei ole ollut pelivaraa maan syvyyden kanssa.

lapiviennit

–  tontin maan muokkaus on ollut aika mittavaa. Meidän on pitänyt lähes kauttaaltaan nostaa tontin pintaa 1 – 2 metriä.

Mitä muita syitä vielä keksisin :). Joo, asenne on ollut ja tulee olemaan että mieluummin vaikka vähän hitaammin mutta varmasti ja jokaiseen vaiheeseen keskittyen.

Ja sitten asiaan eli kuluneella viikkoa olemme tehneet mm. seuraavaa:

  • ontelolaatta-asennuksen valmistelu, korkopalat juuri oikeille koroille, pintojen putsaamista ja vähän hiomistakin.
  • ontelolaattojen asennus, siitäkin enemmän siis täällä.
  • loppujen routaeristeiden ja patolevyjen asennus
  • ajotien routaeristys ja pihakaivojen asennus. Maa-aines loppui kesken, maanantaina on tilattava vielä ainakin yksi kuorma lisää mursketta jotta saadaan ajotie oikean korkuiseksi, kaivuri odottaa vielä  tontilla maanantaita varten.

tien-eristaminen

  • pihavalojen sähköjohtojen asennus tontille maahan. Tämähän oli se tarina kun ei ollut johtojen osalta Joutsenmerkin vaatimat dokumentit kunnossa niin piti tehdä pikana tehdastilaus suomalaiselta kaapelitoimittajalta REKA:lta, ja kaapelit saapuivat myöhässä. No, nyt ne siellä maassa ovat, noin puolen metrin syvyydessä, lenkit vain jätettiin näkyviin niihin kohtiin kuin valoja on tarkoitus pihalle asentaa. Tämäkin on sellainen juttu että jos olisi edes yhden talon tehnyt ennen niin osaisi paremmin sanoa että kuinka pakollista on laittaa noin syvään nuo johdot, vai olisiko riittänyt että sitten kun tehdään pihan viimeistelyt eli tuodaan multaa jne. niin olisi siinä vaiheessa laittanut nuo johdot maahan…multaa ei kyllä ymmärtääkseni tule kuin joku 10-20 cm joten minusta jäisivät silloin kovin pintaan.
pihajohdot
Meni perjantai-iltana kuutamohommiksi, yritetään aina optimoida ne päivät, jolloin kaivuri on tontilla, ne on aina aika kalliita päiviä…
  • läpivientien ja kollektoreiden asennuksen viimeistely sekä eristäminen ja tiivistäminen.
  • saumavalua silmälläpitäen valmistelevia töitä – raudoitteita ja harkkoasennusta.
  • lattialämmitys-materiaalilistan läpikäyntiä ja tarvittavia muutoksia yhdessä LVI-suunnittelijan kanssa

Naapuri myös soitteli tuossa jokin aika sitten, he ovat rakentamisessa todella paljon pidemmällä ja heille tulee ajotietä varten pian aika tavalla soraa tontille. Joten joku aita olisi hyvä olla meidän ja heidän välillä aika pian…sitä ollaan tässä timpuri-Laurin kanssa mallailtu legendaarisen sanonnan mukaan ”Klubi-askin kanteen” eli aika lonkalta. Tarkoitus pistää kierrepaalut, tehdä betonimuotti ja valaa aidan sokkeli ja asentaa betonivaluun jotkut asennus”kengät” joihin voi sitten laittaa pystypuut ja tehdä rimoituksen joskus myöhemmin haluamallaan tavalla. Jotain allaolevan kuvan mukaista tavoitellaan, vähän vaivaa mieltä että missäs välissä tuo tehtäisiin…no jos saisi tuon sokkelin tehtyä niin loput aidasta myöhemmin.

Joutsentalo aitavaihtoehtoja

Ensi viikolla ohjelmassa ainakin tämän aidan kanssa pähkäilyä ja saumavalun valmistelua – ja kun tuo saumavalu saadaan tehtyä niin sen jälkeen pitäisi seinät lähteä nousemaan aika rivakkaan! Lisäksi keskiviikkona mahdollisesti vapaapäivä tontilta ja Tampereelle Energiamessuille.

(PS. Se uretaanivaahto Ruotsista…ei vieläkään mitään tietoa toimitusajasta – en tiedä itkeäkö vai nauraa…)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *