Keittiön ja muiden kiintokalusteiden suunnittelun status

No niin, nyt kun olemme jälleen matkalla eteenpäin eikä uudelleen maan alle mistä mieheni viimeviikkoisessa, hieman epätoivoisessa, postauksessa kertoi, voisin minä avata talon kiintokalusteiden suunnittelun nykytilannetta.

Keittiön aktiivinen suunnittelu alkoi samaan aikaan kuin arkkitehtisuunnittelu noin pari vuotta sitten.  Varsinainen keittiösuunnittelu yhdessä keittiötoimittajien kanssa suurin piirtein samoihin aikoihin kuin rakennustyöt alkoivat viime elokuussa. Aikaa on siis kulunut ja mielikin on ehtinyt muuttua monet kerrat..

Keittiön layout on kuitenkin pysynyt lähes samana kuin se joka lupakuvissa lyötiin lukkoon. Tästä ja keittiön värimaailmasta sekä ominaisuuksista lisää ensimmäisessä keittiöön liittyvässä postauksessa.

Pitkästä suunnitteluajasta/hitaasti mutta varmasti etenevästä rakennusprojektista johtuen keittiön malli on muuttunut monet kerrat. Kaikkea on paperilla kokeiltu aina saarekemallisesta-keittiöstä nykyiseen arkiruokapöydän ympärille rakennettuun keittiöön. Kaikkien muunnelmien jälkeen olemme jälleen lähtöruudussa, eli juurikin samassa layoutissa, joka ihan alkuun koettiin meidän lapsiperhe-arjelle sopivimmaksi.

Keittiösuunnittelua on tehty monen eri keittiötoimittajan kanssa, useimmiten hyvin mutta välillä myös vähemmän hyvin lopputuloksin. Väliin mahtui liian kalliita toimittajia sekä sellaisia joiden suunnitelmat olivat sinnepäin mutta eivät sitten kuitenkaan vastanneet mielikuvaa siitä meidän unelmien keittiöstä. Mukaan mahtui valitettavasti myös epäluotettavia toimittajia, jotka peräänsoittelemisesta huolimatta eivät koskaan palanneet asiaan. Sitten oli eräs hyvin lupaavalta vaikuttava toimittaja, joka meidän epäonneksemme ajautui konkurssiin suunnitteluprosessin aikana, jolloin meille hyvää esityötä tehnyt keittiösuunnittelija irtisanottiin. Tässä vaiheessa iski pienimuotoinen epätoivo joka osaksi sai minut epäröimään koko suunnitteilla olevan keittiön muotoa ja ulkonäköä..

Lopulta Timpuri-Lauri osoittautui tässä(kin) pohdinnassa äärimmäisen kallisarvoiseksi. Hän kertoi meille turkulaisesta puusepästä, jonka työskentelytapaa ja työn laatua hän uskaltaa meille suositella. Kyseessä oli Jaakko Vahtera, muotoilija ja puuseppä Woode Oy:n ohjaimissa. Heti ensitapaamisen jälkeen meille muotoutui mieheni kanssa vahva tunne siitä että Jaakon kanssa pääsemme hyvään yhteistyömalliin, jossa Jaakko tekee meille uniikin ja loppuun asti viimeistellyn kokonaisuuden pohjautuen meidän toiveisiin ja ympäristöystävällisen rakentamisen vaatimuksiin.

Summa summarum – näistä toiveista ja vaatimuksista lähdimme liikkeelle:

 • meidän mielikuva unelmien ajattomasta keittiöstä
 • harmoninen kokonaisuus joka kulkee käsi kädessä Joutsentalon muiden materiaalien ja värien kanssa
 • ympäristöystävälliset luonnonmateriaalit jotka kestävät aikaa ja joita voi ajan myötä muokata maun muuttuessa
 • lempihuonekalumme, eli Eeero Saarisen suunnitteleman Tulppaanipöydän, sijoittaminen keittiön keskiöön
 • integroidut kodinkoneet
 • käytännölliset vedinurat tavallisten vetimien sijaan
Eero Saarisen 1956 suunnittelema klassikko ”Tulppaanipöytä”

Pidemmittä puheitta tässä kuvat keittiösuunnittelun lopputulemasta:

Peräseinällä integroitu jääkaappi ja pakastin, vieressä mikro ja uuni sopivalla työskentelykorkeudella. Niemekkeen tammisessa osassa päältä avattava matala laatikko jossa sähköpistokkeita sisällä. Tässä voi näppärästi ladata esim. kännykät ja iPadit.
Välitilan materiaali edelleen auki, joten sen ilme ja väri voi vielä muuttua. Liesituuletin integroidaan yläkaapin sisälle. Tiskikone sijoitettu ikkunasyvennyksen viereen, jolloin se ei häiritse kulkua ollessaan auki. Sen vieressä on ”monitoimilaatikko”, jossa pistorasia sähkölaitteille.
Niemekkeen eteen olohuoneen puolelle tulee pari baarijakkaraa seurustelua varten. Niemeke toimii esim. juhlissa hyvin tarjoilupöytänä.

Tietoa valituista materiaaleista:

 • runkomateriaalia käytetty minimimäärä
 • kaapistojen rungot melamiinipintaista E1-päästöluokan vaneria, kestää vuosikymmeniä ja voidaan käyttää uudelleen
 • kaappien ovet maalattua E1 mdf-levyä, vesiohenteiset maalit.

Ennekuin päädyimme tähän lopulliseen muotoon kävimme Jaakon kanssa läpi monta eri vaihtoehtoista mallia. Muun muassa allaolevan kuvan mukaisen suunnitelman, joka sisältää aamiaiskaapin, tämä kun on kummitellut mielessäni monet kerrat suunnitteluprosessin aikana.

Keittiösuunnitelma aamiaiskaapilla

Aamiaiskaappi olisi kuitenkin vaatinut pienemmän pakastimen mahtuaakseen keittiöön. Tilava ”No frost”-pakastin (eli sellainen jota ei tarvitse erikseen sulattaa) on kuitenkin ollut toiveissa pitkään, joten luovuin mielummin aamiaiskaapista kuin tästä edellä mainitusta. ”Puolikkaan”-kokoista pakastinta jossa ”no frost”-toiminto, löytyi markkinoilta yksi ja sen tilavuus oli melko vähäpätöinen mekaniikan vaatiessa aika paljon tilaa. Tulevassa keittiössä aamiasikaapin asiaa ajaa kuitenkin yksi korkeampi ”monitoimilaatikko”, jonka sisällä on pistorasiat esim. vedenkeitintä ja leivänpaahdinta varten. Laatikon ollessa auki koneet ovat siis käyttövalmiita, ilman että niiden tarvitseen muuten arjessa olla näkyvillä työtasolla.

Sitten oli tämä kaunis saareke-mallinen keittiö, joka ulkonäkönsä puolesta hivelee ainakin minun silmää. Tämän kompastuskiveksi koitui kuitenkin se meidän perheen arjen toimivuus. Kiireisen arjen pyörteissä meidän perhe kohtaa pyöreän arkiruokapöydän ympärillä – siihen on helppo kattaa kun kaikki toiminnot ovat lähellä ja siinä istumme kaikki nenät vastakkain vielä monet tulevat vuodet. Aikana ennen lapsia olisimme heti valinneet tämän ”aikuismaisemman” saarekemallin mutta nyt elämme tätä elämänvaihetta. Uskon siihen että koti pitää suunnitella siten että se palvelee parhaiten asukkaitansa juuri nyt ja seuraavat lähivuodet. Aina tämä ei (valitettavasti) kulje käsi kädessä sen ”Pinterest”-mäisimmän ilmeen kanssa 🙂 .

Keittiön lisäksi olemme sopineet Puuseppä-Jaakon kanssa että hän tekee meille myös talon muut kiintokalusteet, eli:

 • arki-/kuraeteisen kalusteet
 • ala- ja yläkerran vessojen kalusteet
 • portaiden puukotelot
 • eteisen kaapiston
 • walk-in-closet kalusteet
 • + joitakin liukuovia

Näistä myöhemmin lisää.

Hintamielessä olemme vahvasti sitä mieltä että puusepän ja keittiöfirmojen hinnat eivät poikkea toisistaan merkittävästi. Se pieni lisä, jonka nyt maksamme, sisältää meille räätälöidyt ratkaisut kuten esim. erittäin käytännöllisen vedinuraratkaisun, johon monet keittiöfirmat eivät pystyneet. Kiintokalusteet ovat myös tällä tavoin teetetty juuri meidän talon mittoihin sopiviksi. Jaakon tekemät visuaaliset kuvat ovat myös auttaneet valtavasti päätösten teossa. Samaa ei voi sanoa kaikista niistä keittiöfirmoista joiden kanssa suunnittelua teimme.

Tässä ensimmäinen versio yläkerran kylpyhuoneen kalustesuunnitelmasta. Tämä on jo siinä suhteessa elänyt että hanoja ja altaita tulee ainoastaan yksi. Mutta jotakin tämän tapaista kuitenkin.

 

Tässä inspiraatiokuva eteisen säilytyskalusteesta jonka toimitin Puuseppä-Jaakolle. Tuollainen syvennys ajaisi eteisen pöydän asian, jolloin tilaa säästyy. Kuva: Pinterest

Loppuun vielä pari kuvaa nykytilanteesta (ei ihan niin silmiä hivelevää vielä.. 🙂 )

Puuseppä-Jaakko, Herra S ja Timpuri-Lauri ihmettelemässä keittiötilan todellisia mittoja..

 

Neljän miehen voimin talon tärkeimmän tilan suunnittelua – eli minun vaatehuonetta 🙂

Pahoittelut vielä loppuun mikäli tekstissä on paljon kirjoitusvirheitä ynnä muuta epäloogisuutta. Väsymys on tällä hetkellä sitä luokkaa että kunnonn oikolukeminen veisi liikaa aikaa ja energiaa ja silloin tämä(kin) homma jäisi seuraavalle viikonlopulle. Arjessa ei tällä hetkellä ole yhtään ylimääräistä minuuttia. Nostan todellakin hattua kaikille rakentajaperheille, jotka rakentamisen kaaoksen ja pienlapsiperheen rumban lisäksi vielä käyvät töissä. Minun kotiäiteys, joka loppui elo-syyskuun vaihteessa,  ja mieheni opintovapaa on kyllä ollut meidän perheelle tärkeässä roolissa jaksamisen suhteen ja perheemme hyvinvoinnin perustana. Tällaisella työn määrällä kaikilla elämän alueilla ei pitkään jaksa. Onneksi loppu häämöttää meidänkin projektin osalta.. jossain vaiheessa..

Pakko kertoa vielä että Joutsentalo.fi kävijöiden määrä hipoo 48 000 !?! Aikamoista 🙂

2 thoughts on “Keittiön ja muiden kiintokalusteiden suunnittelun status

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *