Vinkkejä LVI-hankintoihin

pipes

Omakotitalon LVI-töiden hankintamalliin vaihtoehtoja on käytännössä kaksi:

a) Urakkana ostaminen (kokonaishinta, sisältäen työt ja tarvittavat tuotteet) tai

b) Tuntilaskutuksena teettäminen + tarvikkeet menekin mukaan.

Oma näkemykseni on, että tuntilaskutus-malli tulee edullisemmaksi – JOS vain löytää luotettavan tekijän, joka tekee tehokkaasti ne tunnit kuin on töissä. Luottamus tekijään pitää olla kova.

Urakkana hankkiminen on selkeämpää ostajalle – yksi kiinteä hinta, etukäteen määritelty lopputulos.

Urakkatarjouksissa uskoisin tekijöiden lisäävän tietyn riskilisän/varmuuskertoimen, ihan kuten liike-elämässä yleensäkin.

Hankalia ovat tilanteet, jossa tarjouksen tekijä on pyrkinyt parhaan osaamisensa mukaan tekemään kiinteän kustannusarvion työstä ja ostaja on sen hyväksynyt, mutta syystä tai toisesta alkuperäinen kustannus/työmäärä onkin arvioitua suurempi. Siinä kysytään toteuttajalta suoraselkäisyyttä että hoitaa urakan kunnialla loppuun vaikka se tulee hänelle pahimmassa tapauksessa tappiolliseksi. Houkutus lienee suuri tehdä hommat loppuun hätiköiden.

Urakointi-hankinta on ehdottoman hyvä ja yksinkertainen hankintamalli kun vain löytyy hyvä urakoitsija ja hinta on kohdallaan. Meillä tällaisesta kokonais-/osaurakointi-hankintamallista ei ole kokemuksia, pyrimme teettämään tuntitöinä mahdollisimman paljon. Se edellyttää että meillä on vankka luottamus valittujen tekijöiden rehellisyyteen.

Ollaan tarkkana omien rahojen kanssa!

 

Miten sitten löytää niitä hyviä tekijöitä? Tuhannen (tai oikeastaan useiden tuhansien) euron  kysymys.

Me käytimme hyväksemme lähinnä puskaradiota, kyselimme tutuilta ja välillä tuntemattomiltakin. Jos ei lähipiirissä ole yhtään omakotitalon rakentaneita tai remontteja teettäneitä ihmisiä niin internetin keskustelupalstoilta löytyy myös apua – muun muassa ”Raksakimppa” -Facebook-ryhmät, joista varsinkin Raksakimppa Uusimaa -ryhmä on aktiivinen.

Kun sain koottua listan tekijöitä, niin ensimmäinen asia jota pyysin ja josta en tinkinyt oli että tekijä lähettää 3-5 viimeisimmän referenssin / asiakkaan yhteystiedot. Jos näitä ei tullut, niin homma loppui siihen. Minusta se ei todellakaan ole kohtuuton pyyntö – jos se tuottaa vaikeuksia niin lähtökohdat eivät minusta ole hyvät itse töiden tekemiselle.

Kun sain referenssitiedot niin soitin niistä jokaiselle – ihmiset kertovat kyllä aivan mielellään asioita, siinä koetaan tiettyä yhteenkuuluvuutta ja ”samassa veneessä olemista”.

Niistä keskusteluista saa aika hyvä kuvan tekijästä ja työn laadusta. Lisäksi näistä puheluista oli paljon muutakin hyötyä, niistä sai usein lisää vinkkejä ja tekijöitä muihinkin tarvittaviin tehtäviin (sähkötyöt, lattiavalut, tasoite- ja maalaustyöt, jne).

LVI-ratkaisu tämäkin...? Ainakin putkia tarvitaan...ja lopputuote on loistava:).
LVI-ratkaisu tämäkin…? Ainakin putkia tarvitaan…ja lopputuote on loistava:).

Päätyi sitten hankintamallissa joko urakkaan tai tuntilaskutukseen niin ohessa omia vinkkejäni ja kokemuksiani ostamiseen liittyen:

  • on joka tapauksessa hyvä olla kartalla edes hieman että mitä LVI-tuotteet suunnilleen maksavat, loppusummat ovat kuitenkin näissä kokonaisuuksissa kymmeniä tuhansia euroja.

Muutaman kymmenen prosentin ero on lopussa useita tuhansia euroja.

Tuntilaskutus + tarvikkeet menekin mukaan -mallissa urakoitsija listaa ja hinnoittelee kaikki hankkimansa tuotteet ja myöntää niille (kuitenkin useimmiten) jonkin alennuksen. Vaan alennuksen mistä lähtöhinnasta? Tämä jää joskus hämärän peittoon. Parempi ja läpinäkyvämpi tapa on, että sopii putkimiehen/LVI-firman kanssa heidän hankkimista tuotteista katteen joka heille, aivan oikeutetusti ja markkinatalouden mukaisesti kuuluu. Asiakkaana näkee sitten LVI-tukun ostokuitin,  josta putkimies/LVI-firma on tuotteet käynyt hakemassa. Siihen sitten se kate päälle, jonka olette yhdessä neuvotelleet ja sopineet. 25-35% kate lienee kohtuullinen? Asentamisen lisäksi oikeiden tuotteiden valinta ja hankinta on kuitenkin keskeinen osa ammattitaitoa ja siitä kuuluukin maksaa.

  • Erinomaiselta Taloon.com -sivustolta näkee aika hyvin tänä päivänä ”markkinahinnan” LVI-tuotteille. Ja muillekin tuotteille.

LVI-tukut ja koko LVI-tuotteiden hinnoittelu on mielestäni jumiutunut jonnekin 80-luvulle, jossa pelataan isojen alennusprosenttien kanssa eikä oikeastaan kukaan maksa listahintoja. Älkää siis tekään. Taloon-com:in hinnat ovat ehdottomasti oikealla hehtaarilla, siitä tietää oikean hintatason, olkoon putkimiehen/tukun/valmistajan listahinta mikä hyvänsä.

Ylläoleva ei ole mikään epäluottamuslause putkimiehiä tai LVI-alaa kohtaan – yksityisenä maksajana on vaan hyvä olla tietoinen tästä ja valitettavasti on niitäkin tarinoita joissa maksavaa asiakasta on viety kuin pässiä narussa kohtuuttomien katteiden muodossa. Se ei mielestäni ole oikein.

  • Tsekkaa / neuvottele tuntihinnan ja tuotteiden katteen lisäksi myös kilometriveloitus, veloitus matka-ajasta, mahdolliset minimiveloitus-summat jne.

On olemassa yrityksiä, joilla minimiveloitus on 2 tuntia, kesti se käynti sitten 15 minuuttia tai sen kaksi tuntia. Näin on heidän sanojensa mukaan monella alan yrityksellä mutta itse koin tämän meille sopimattomaksi ehdoksi, varsinkin kun monet yritykset sijaitsevat erittäin lähellä tonttiamme. En ota enempää kantaa että onko tuo perusteltua vai ei, itse koin sen kuitenkin meille epä-sopivaksi ehdoksi. Löytyy myös toimijoita joilla minimiveloitus on 30 min, se on minulle kohtuullinen ja hyväksyttävä ehto.

  •  Mitä sitten kun haluaa hankkia itse esimerkiksi maatöissä tarvittavaa perustavaraa kuten salaojaputkea, sadevesikaivoja ynnä muuta?

Taas Taloon.com on hyvä vaihtoehto, mutta netin kautta ostamalla pitäisi tietää etukäteen mitä on tilaamassa. Jos tämä ei ole tiedossa, niin rautakaupat ovat hyvä apu, sieltä saa neuvoja ja väittäisin että jokainen ketju tarjoaa rakentajalle ainakin kohtuullisen alennuksen kun avaa rakentaja-tilin.

Rautakaupoissa on LVI-tuotteiden osalta aika rajallinen valikoima, mihin sitten kääntyä kun tarvitaan hieman erikoisempia tuotteita? Tämä oli itselläni ihan aidosti tilanne ja ongelma. Olin tietoinen siitä mitä pitäisi hankkia (sanotaan vaikka 25 metriä 200 mm viemäriputkea suojaputkeksi) mutta rautakaupoissa sitä ei ollut. Katse kääntyi isoihin LVI-tukkuliikkeisiin kuten Onninen ja Ahlsell mutta näiden kauppojen ulko-ovella lukee isolla ”Ei myyntiä yksityisasiakkaille”. Eli vain yritysasiakkaat (LVI-firmat) voivat näistä ostaa.

”Tyhmiä kysymyksiä ei ole” -metodillani sain lopulta selville että on myös olemassa LVI-tukkuja jotka myyvät yksityisasiakkaille. Itse olen käyttänyt täällä Turun alueella LVI-Pepeä ja Vesi Rauta Oy:tä. Näistä molemmista olen saanut loistavia neuvoja ja hintataso on mielestäni kohtuullinen. Muitakin on ja veikkaisin että joka kaupungista joku tällainen firma löytyy.

Nämä yritykset eivät pidä itsestään kovin paljon meteliä ja ainakaan omaan silmään ei ole osunut markkinointia, toki ei ole ennen ollut ajankohtaistakaan.. Voi olla että tänä päivänä hartiapankki-rakentajat ovat vähentyneet, mutta meille nämä, usein ”off-the-beaten-track” -sijainnilla, kaupungin laitamilla sijaitsevat yritykset ovat olleet ratkaisu useaan ongelmaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *