Valaistuksesta

Takaisin sisustukseen. Olemme päätyneet Winlediin valaisintoimittajana. Ehdotus tuli meidän sähkömieheltä Petri Peltolalta (taitaa monelle rakennuttajalle ehdotukset tulla sähkömiehen kautta?) ja valikoima on meidän mielestä oikein hyvä. Ja pitäisi olla laadukkaita valaisimia eikä tarvitse vaihtaa rikkoontuneita pitkään aikaan. Fingers crossed…

Meillä arkkitehti Eevamaria teki valaistussuunnitelman jo noin kaksi vuotta sitten ja siihen olemme saaneet hyviä täydentäviä kommentteja Winledin valaisinsuunnittelijalta (kiitos AP, you rock!).

Täytyy todella sanoa että parin vuoden takainen kohtuullisen hyvä suunnittelutyö maksaa nyt itseään takaisin. Eevamarian tekemä valaistussuunnitelma on ollut kullan arvoinen kun energiat alkavat olla aika lopussa tässä vaiheessa projektia. Oli niin paljon helpompaa lähteä tuon suunnitelman pohjalta valitsemaan ja muokkaamaan lopullisia valaisimia Winledin asiantuntijan avustuksella kuin että oltaisiin lähdetty tyhjältä paperilta. Winled tekee yleensä kyllä koko valaistussuunnitelman alusta loppuun mutta meillä se siis sisältyi arkkitehdin kanssa sovittuun kokonaispakettiin.

Teki niin tai näin, niin valaistussuunniteman kanssa on hyvä olla liikkeellä todella hyvissä ajoin, sen mukaan kuitenkin tehdään sähkösuunnitelmat ja osa rakennesuunnitelmistakin (esim. jos haluaa epäsuoraa valoa).

Minimalistisen valaistuksen toteutuksesta

Epäsuora valo

Olemme toteuttamassa useaan huoneeseen epäsuoraa valaistusta ja meillä tuo tehdään kattokoolauksen avulla.

Sisäkaton ristikoolaus tulee 5 cm alemmas kuin yläpuolinen koolaus. Jättämällä koolauspuun päät esimerkiksi 150 mm päähän seinästä ja asentamalla katon gyproc-levy hieman tuon yli (meillä 70 mm), saadaan näin katon ja seinän väliin pieni 70 mm leveä ”hylly” sekä 80 mm levyinen ja 50 mm korkuinen valoaukko. Hyllylle laitetaan piiloon ledinauha ja avót, saadaan epäsuora valaistus. Alla muutama esimerkki ja havainnekuva toteutuksesta.

Toteutussuunnitelma, tällä kertaa lautaan piirettynä eikä klubiasken kanteen. Aukkojen koot (tuossa merkitty ”?”), päädyttiin lopulta 5 cm korkea ja 8 cm leveä.
joutsenmerkitty_omakotitalo_joutsentalo_rakennusblogi
Tässä vaiheessa näyttää tältä – valoaukko ja -syvennys kiertää esim suihkun katolla.
Tämmöistä efektiä tavoitellaan, todella jännä nähdä miten käy. Kuvalähde archdaily.com

Tässä kohtaa pitää muistaa ottaa  huomioon ledinauhojen muuntajat! Että mihin ne mahtuu sinne katon rakenteisiin piiloon. Minähän en tätä muistanut (ei jaksanut enää…) tsekata tarpeeksi tarkasti ja meillä nuo aukot piti tehdä jälkikäteen leikkaamalla katon gyproc-levyistä paloja pois ja sen jälkeen tekemällä aukot koolauspuihin ja sitten laitettiin gyproc-palat takaisin. Nuo kaikki kyllä tasoitetaan joten nämä jälkitoimet ei jää näkyviin.

Ylitasoitettavat valaisimet, siis mikä?

Minimalistiseen valaistukseen liittyen arkkitehti ehdotti meille valaisinsuunnitelmassa myös yleisvaloiksi niin sanottuja ”ylitasoitettavia” valaisimia. Siis mikä?

Yleensä valaisimille tehdään sopivan kokoinen aukko, sitten seinät ja katot tasoitetaan ja lopuksi asennetaan valaisimet, jolloin aukon reuna jää piiloon valaisimen kauluksen alle.

Ylitasoitettavat valaisimet taas asennetaan jo ennen tasoitustöitä. Näin saadaan reunaton, minimalistinen valaisin. Alla muutama kuva aiheesta (kuvalähde slv.com).

Winledillä ei tällaisia valaisimia kuitenkaan ole (ainakaan vielä) valikoimissa ja kun meillä ei kenelläkään ollut kokemuksia näistä enkä löytänyt netistäkään ihan helpolla sopivia valaisimia (kun pitää huomioida valoteho, valon värisävy, kestävyys) niin tällaisia hienoja ylitasoitettavia valaisimia meille ei tule.

Joutsentalon sisävalot

Perusvalaistus sisällä koostuu epäsuorasta valosta ja upotettavista kattovaloista. Lisäksi riippuvalaisimille on paikat keittiössä, työhuoneessa, olohuoneessa (mm ruokapöydän yläpuolella) ja TV-aulassa. Näitä ei ole vielä valittu.

Epäsuorat valot tehdään ledinauhoilla, pääasiassa 9,8 W teholla, värisävynä ”lämmin” eli 3000 kelviniä.

Upotettavina valoina meillä on käytännössä vain kahta mallia – tehokkaampi ja laajemman valoalueen tarjoava ”Kanna” ja kylpyhuoneissa ja vanhempien makuuhuoneissa spottivaloina ”Spektri”.

Kaikissa sisävaloissa valon sävy on lämmin eli tuo 3000 K.

Ulkovalot

Ulkovaloissa olikin sitten enemmän pohtimista ja osa niistä asennetaan vasta kun päästään keväällä pihahommiin.

Ulkovaloiksi ollaan kaavailtu seuraavia:

Puiden ja pensaiden kohdevaloiksi ”Spike”.
Terassin ja parvekkeen seinille ”Hydra” ja lisäksi terassin kattoon ledinauha.
Pihatielle ja aidan läheisyyteen pollarivaloksi ”Haiku”.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *