Raksaviikko 1 vuosi, 19-20 viikkoa: Ulkopaneeleista ja saunasta

Pari viime viikkoa ovat menneet sillä tavalla että työmaan veturit ovat timpuri-Lauri ja rakennusmies-Sakari. Isäntä alkaa olla aika väsynyt. Minä olen tehnyt ”konttorihommia” eli sekä opintoja että materiaalien selvitystä ja viimeisiä pintavalintoja.

Työmaalla alamme olla pian valmiita tasoite- ja maalausmiesten tuloon. Tämä urakka on tällä hetkellä suunniteltu aloitettavaksi tämän vuoden viimeisellä viikolla eli joulun jälkeen. Sen aikana Lauri ja Sakari siirtyvät ulos (karu ilma, onneksi miehetkin on karuja…). Työlistalla ovat mm. seuraavat hommat:

  • sisäänkäynnin betoniportaat
  • ulkopanelointi
  • terassi
  • portaat kellariin

..ei siis ihan pieniä juttuja. Terassi siirtynee myöhemmäksi.

Ulkopaneelin valinta

Olemme päätymässä Siparilan valmiiksi käsiteltyihin paneeleihin, ns. Siparila ”Topcoat”.

Pohdin jonkin aikaa että olisin tilannut käsittelemätöntä puupaneelia tontille ja ruvennut niitä autotallissa maalaamaan (tai käsittelemään siis, kun kyseessä kuullote eikä maali), mutta hintaero on yllättävän pieni valmiiksi käsitellyn ja käsittelemättömän puupaneelin välillä. Tässä vaiheessa vähän oikaistaan ja hankitaan valmiina.

Siparilan Topcoat on tuotevalikoima jolle Siparila tarjoaa peittomaalatuille paneeleille 15 vuoden huoltomaalausvapautta.

Meille arkkitehti on kuitenkin määritellyt kuullotteen jolloin puun pinta ja elävyys jää näkyviin kun paneelit vain sävytetään tiettyyn sävyyn. Siparila tarjoaa 10 vuoden huoltomaalausvapautta omille kuullote-värisävyilleen (kuvissa alhaalla), hienoja nekin. Mutta eivät ihan sovi arkkitehdin värimaailman kanssa ja haluamme pitää siitä kiinni.

Eli nyt tilataan Siparilalta ulkopaneelit haluamaamme sävyyn ja valmistaudutaan henkisesti siihen, että ne pitää huoltomaalata 3-5 vuoden välein. Meillä onni on se, että suurin osa paneeleista tulee syvennyksiin ja eivät näinollen ole auringon UV-säteilylle koko ajan alttiina.

Kaikki Siparilan maalit sekä myös kuullotteet ovat joko Joutsenmerkittyjä tai täyttävät Joutsenmerkin kriteerit. Taas yksi rasti ruutuun. Hyvä ominaisuus näissä TopCoat -paneeleissa on myös se, että siinä naulankannat jäävät kokonaan piiloon. Joissakin taloissa vuosien mittaan sinkityt naulat alkavat jättämään sadeveden takia pieniä valumajälkiä paneeleihin.

Meidän ulkopaneelin värisävy valitaan seuraavista: Tikkurila ”Heinä” tai ”Tammi” tai Siparilan ”Hiekka”.

Tarkoitus olisi huomenna tehdä koepaneelit työmaalla autotallissa, ostin litran purkit sekä Heinää että Tammea. Sarokkaalta sain mukaan pienet koepalat Hiekka-sävyn paneelia. Valaistuksella on kyllä todella väliä – allaolevissa kuvissa sama Hiekka-värisävyn paneeli ensin myymälässä sisällä otetussa kuvasssa ja sitten ulkona, vasten nykyisen asuntomme vanhaa Valtti Color TVT 3157 -väriä. Näyttää paljon vaaleammalta ulkovalossa.

joutsenmerkitty_omakotitalo_joutsentalo_rakennusblogi
Siparilan Hiekka-värisävy sisävalossa.
joutsenmerkitty_omakotitalo_joutsentalo_rakennusblogi
Ja samasta Hiekka-värisävystä pienet koepalat ulkovalossa nykyistä kotiseinää vasten. Yllättävän iso ero..?

Sauna

Joskus lähelle on pitkä matka. Saunatoimittaja löytyi alle kahden kilometrin päästä Kaarinasta (!). Yritys on vasta vähän aikaa sitten perustettu, pelkästään kylpytilojen sisustukseen erikoistunut SaunaManager.

Olin itse vähän skeptinen tällaisen erikoisyrityksen suhteen. Tai siis pelkäsin että on kovin kallis. Mutta hinnat on ihan linjassa esimerkiksi rautakauppojen suhteen. Ja palvelu on ensiluokkaista. Oli valtavan helpottavaa että saunan suhteen meillä oli yksi kuva, jonka perusteella he tekivät hahmotelman ja tarjouksen. Tässä vaiheessa rakentamista auttaa todella paljon kun kaikkea ei tarvitse itse selvittää ja päättää!

Tämän fiiliskuvan kanssa kävimme Saunamanagerilla (lähde: Pinterest)

 

Kriteerien suhteen kaikki OK, Saunamanagerin käyttämä puumateriaali on FSC/PEFC-sertifioitua ja ainoa käsittelyaine mitä lämpökäsitellyille lauteille ja paneeleihin käytetään on Supi Saunavaha, joka on luonnonvaha ja päästöluokaltaan M1. Supi Saunavaha löytyykin jo Joutsenmerkin rakennustietokannasta.

joutsenmerkitty_omakotitalo_joutsentalo_rakennusblogi
Lämpökäsiteltyjen saunalauteiden eri värisävyjä. Kuvassa leppä ja lämpöleppä.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *