Soraa, singeliä, sepeliä…ja pari vinkkiä maatöissä säästämiseen

Olemme olleet vaimon kanssa viettämään hääpäivää Helsingissä, pientä luxusta arkeen hotelliyön ja illallisen muodossa. Ja lapset isovanhemmilla (kiitos Mommo ja Moffa!!). On ollut tarkoitus tehdä pieni postaus liittyen maatöihin ja myös ihan maa-aineksiin (murskeet, sepelit jne) ja pari vinkkiä/huomiota siihen liittyen. Nyt on hyvä hetki kun istumme autossa (vaimo ajaa).

Elikkä seuraavassa muutamia huomioita ja vinkkejä kustannustietoiselle rakentajalle/rakennuttajalle – tässäkin on mahdollista saada säästettyä, jos jaksaa nähdä vaivaa ja aikaa ja myös jos on edes jollain tavalla mahdollista seurata työn edistymistä.

Ensinnäkin maa-aineksiin ja/tai maatöihin yleensäkin kannattaa budjetissa varautua riittävällä summalla. Se, mikä se summa on, vaihtelee tietenkin riippuen tontin maaperästä, etäisyyksistä jne. Mutta kuitenkin – puhutaan helposti viisinumeroisista luvuista.

Monesti ihmiset hankkivat nämä maatyöt urakkatarjouksilla – mutta maaperän koostumuksesta ei koskaan voi tietää aivan tarkasti että mitä sieltä vastaan tulee (vaikka maaperätutkimus on tehtykin), niin on ymmärrettävää että maaurakoitsijoiden voi olla vaikea arvioida lopullista työnmäärää ja tarvittavien maa-ainesten (sepelit jne) määrää, ja siksi on luonnollista että urakkana tarjottaessa tarjouksiin lasketaan aina jonkin verran riskilisää.

Yksinkertainen ja useasti edullisin tapa on seuraava:

– yritä löytää lähialueelta luotettava kaivurimies (kaivuri + kuski). Veloitus tuntiperusteisena, veikkaisin että keskimäärin tuntihinnat ovat sellaista 50-60 eur/h + alv. Lisäksi koneen siirrosta on erillinen tuntiveloitus joka on korkeampi.

– lisäksi tarvitaan apumies, joka käyttää tasolaseria / korkolaseria – usein kaivurikuskeilla voi olla joku luottomies. Mutta jos kaivurikuski on mukava ja joviaali mies (tai nainen) ja osaa korkolaseria käyttää ja säätää niin kyllä itsekin voi toimia apumiehenä. Sen korkolaserin käyttäminen on aivan yksinkertaista sen jälkeen kun se vaan on ensin säädetty oikeaan korkoon. Eli ei tarvitse muuta kuin pomppia pitkin tonttia se vastaanotin-keppi kädessä ja kuunnella piippausta.

– yritä löytää tonttia lähinnä oleva sorakuoppa / maa-ainesten myyjä. Itse maa-aines ei maksa kovinkaan paljon per kuutio (hinnat tyylin noin 1 eur / kuuto), mutta sen kuljetus maksaa. Lähtökohtaisesti mitä lähempää saa maa-ainekset niin sen halvemmalla selviää. Maa-aineksia saa yleensä tosi nopealla aikataululla, periaatteessa samana päivänä.

Hyvä nyrkkisääntö on että tavoittele löytää maa-ainespiste 10 km säteellä, silloin pitäisi kulejtuskustannukset olla aivan ok-tasolla.

Meillä lähin kuoppa oli Ruduksen maa-ainespiste. Se oli siinäkin mielessä kiva, että samasta firmasta saadaan nyt sekä maa-ainekset että betoni, helpottaa käytännön asioita. Laskutus yhdellä asiakasnumerolla, sama toimitusosoite, yksi kontakti/tilaustaho jne – näitä pieniä asioita itseasiassa arvostaa silloin kun on vauhti päällä tontilla, ainakin itse koin että juuri noiden alkuvaiheen maatöiden pyörittäminen oli todella vauhdikasta ja siinä oli useampi taho (kaivurikuski, sorakuski, paaluttajat, apumiehet), jotka pitäisi saada suunnilleen samassa tahdissa työskentelemään.

Meille Rudus on myös hyvä taho siitä syystä että Joutsenmerkki asettaa vaatimuksia käytettävälle betonille (tai sen tekemisessä käytettäville lisäaineille), niin on luottavainen olo että on tällainen isompi firma nyt mukana, heillä on dokumentointiasiat kunnossa. Ja hintataso oli myös aivan kilpailukykyinen.

Maa-ainesten budjetointiin oli itsellä iso apu Ruduksen Sorakauppa-palvelusta, www.sorakauppa.fi. Ei kata koko Suomea mutta pk-seutu ja isot kasvukeskukset.

Sen avulla pääsin aika hyvin kärryille että mitä maa-ainekset suunnilleen tulevat kokonaisuudessaan (aines + kuljetus) maksamaan.

Palveluun syötetään tarvittava maa-aines (kysy kaivurikuskilta tai vastaavalta mestarilta tämä, yleensä siis suurin osa on sitä kapillaarikatko-soraa /sepeliä eli 8-16 mm), arvio määrästä (senkin kaivurikuski ja/tai vastaava mestari osaa arvioida suunnilleen)  ja osoite. Sen jälkeen saa loppusumman ja voi tilata vaikka samantien.

Meillä määrä taisi olla talon + autotallin pohjiin yhteensä hieman yli 200 tonnia (!) maa-aineksia, suurin osa 8-16 kapillaarikatko-soraa. Määrä olisi ollut vielä huomattavasti enemmän mutta koska tontilla on joskus ennen ollut isompi talo, niin kaivuutöiden aikan huomattiin että maasta löytyi aivan käyttökelpoista mursketta, jota voitiin käyttää kantavana maa-aineksena.

Monen mielestä nämä maatöistä ja maa-aineksista kirjoittaminen on varmasti aika tylsää luettavaa (ainakin vaimon mielestä), mutta halusin kirjoittaa tästä erityisesti koska vaivannäöllä ja suunnittelulla näissä voi säästää isoja summia – mieluummin laittaa ne säästyneet tuhannet eurot vaikka niihin italialaisiin laattoihin… (Jos ne siis täyttää Joutsenmerkin vaatimukset..)

Hyvä jos näistä vinkeistä on jollekin hyötyä!

2 thoughts on “Soraa, singeliä, sepeliä…ja pari vinkkiä maatöissä säästämiseen

  1. Pingback:Let´s be careful out there - tarkkana rahankäytön kanssa! - Joutsentalo.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *