Raksaviikot 50-51: Ilmanvaihtovalintoja ja mikromatkailua

Vaimo keksi hienon termin – mikromatkailu! Sen määritelmänä on etäisyys, jonne pääsee polkupyörillä kahden pienen lapsen kanssa ilman päiväunia.

Rakennusprojektin aikana ovat pidemmät lomamatkat kustannussyistä nollassa mutta mikromatkailua ja minimatkailua (liikkuminen autolla, maksimissaan kahden tunnin ajopätkissä ja enintään kahden yön yöpyminen) ollaan tehty tällä viikolla, timpuri-Laurin kesäloman aikana. (no loma ja loma, hän oli kuulemma korjaamassa yhden mökin katon…).

Lattiavalut olivat siis viime viikon perjantaina ja tämän viikon maanantaina. Hyvin meni. Lattia on kävelykunnossa jo seuraavana päivänä jolloin laitettiin muovit ja sitten ollaan lomailtu. Tänään käytiin kantamassa harkkoja yläkertaan, otettiin treenin kannalta, todellista hyötyliikuntaa.

Valuvalmisteluja tehtiin koko raksaviikko 50, nyt jälkeenpäin ajatellen tuli tehtyä ylimääräistäkin työtä kun olimme huolellisesti merkanneet lattian tulevan korkeuden ympäri taloa tussilla ja teipeillä seiniin. Valumiehillä oli kuitenkin oma laser josta he katsoivat työn edetessä koko ajan korkeuden.

Samoin lattialämmitysputkia nyhjäsin ja surrasin kuparilangoilla ylen huolellisesti raudoitusverkkoon kiinni jotteivät pääse liikkumaan valun aikana, vähempikin olisi todennäköisesti riittänyt.

Loppu hyvin kaikki hyvin, kaikki meni ilman ongelmia ja lattioista tuli hiertämisen jälkeen niin tasaiset että on hyvin mahdollista ettei mitään lisähiontoja tarvita.

Olen viime viikkoina pohdiskellut erilaisia ilmanvaihtoputki/kanava-ratkaisuja. Itse ilmanvaihtokoneet meille tulee Paul-ilmanvaihdolta (lämmön talteenotolla varustetut Zehnder-merkkiset koneet, erittäin energiatehokkaat) mutta IV-putkiston osalta tilanne on ollut vielä auki. Alkuperäisissä LVI-kuvissa olivat taipuisat muoviputket mutta LVI-suunnittelija lupasi tehdä tarvittaessa päivitetyt kuvat jos sittenkin päädyn muuhun ratkaisuun (aivan erinomaista palvelua, kiitos hänelle!).

Yleisimpiä IV-putkiston vaihtoehtoja on kolme:

  • peltiputket
  • muoviputket
  • taipuisat muoviputket

Jokaisella on omat etunsa. Peltiputket (esim Lindab), ovat yleisimpiä ja edullisimpia. Muoviputket (esim Uponor) ovat hieman kalliimpia mutta vähän helpompia asentaa ja iso plussa on se, että Uponorilta löytyy myös valmiiksi eristettyjä putkia, tietyt IV-putket pitää joka tapauksessa eristää. Kolmantena vaihtoehtona ovat taipuisat, ohuemmat muoviputket (esim Zehnder, Vallox), ne ovat kalleimpia mutta helpoimmat asentaa, ei tarvita erillisiä 45- / 90-asteen kulmaliitoksia vaan putki taipuu ja sen voi vääntää mutkalle. Eli maksaa enemmän mutta voi säästää asennuskuluissa.

Meille tulee Lindabin perinteiset peltikanavat. Ruotsalaisena yrityksenä heillä oli jo valmiiksi kaikki Joutsenmerkki-dokumentaatio kunnossa, mikä oli loistava juttu. Ilmanvaihtoon liittyy vaatimus että ilmastointikanavien sisäpinnat eivät saa olla nanokäsiteltyjä ja Lindab täyttää tämän kriteerin ymmärtääkseni koko tuoteluettelonsa osalta.

Laurilla on myös useamman vuoden kokemus IV-asennuksista juuri peltikanavilla ja saammepa mahdollisesti apua myös Turun Aikuiskoulutuskeskukselta, nämä olivat myös iso plussa. Lindabilta löytyy myös ns. ”kanttikanavaa” (neliskulmainen IV-kanava) jota tarvitsemme autotallissa ja jopa eristettyjä IV-tuotteita.

Tänään harkkojumpan jälkeen saimme yllätyksenä kunniavieraan työmaalle kun superarkkitehtimme Eevamaria Timlin oli mökkilomaltaan paluumatkalla ja poikkesi tontille! Oli todella mukava nähdä häntä ja kuulemma kyllä talosta tulee ”juuri kuvien mukainen”. Jes.

Loppuun kuvia parilta viime viikolta…

joutsenmerkitty_omakotitalo_joutsentalo_rakennusblogi
Lattiavalu on aika krouvia hommaa. Siinä jää satoja metrejä erilaista putkea betonin sekaan.
joutsenmerkitty_omakotitalo_joutsentalo_rakennusblogi
Mikromatkailua – tervetuloa Turkuun!

joutsenmerkitty_omakotitalo_joutsentalo_rakennusblogi

joutsenmerkitty_omakotitalo_joutsentalo_rakennusblogi
Minimatkailua saaristossa.

joutsenmerkitty_omakotitalo_joutsentalo_rakennusblogi

joutsenmerkitty_omakotitalo_joutsentalo_rakennusblogi
Tältä näyttää nyt – crossfit-treeniä portaita ylös väliseinäharkkojen kanssa. Tervetuloa, ei vuosijäsenyyksiä, ei kertamaksuja!

joutsenmerkitty_omakotitalo_joutsentalo_rakennusblogi

joutsenmerkitty_omakotitalo_joutsentalo_rakennusblogi

joutsenmerkitty_omakotitalo_joutsentalo_rakennusblogi
Kunniavieras Eevamaria! Oli todella hienoa tavata hänet taas, yhteinen luomuksemme on valmistumassa koko ajan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *