Otsikon mahtava thaimaalainen sanonta (jonka Thaimaassa käyneet ovat todennäköisesti kuulleet monesti muun muassa rantabutiikeissa) kuvannee tilannetta ja tekemistä tontilla tällä hetkellä. Sama homma jatkuu, nyt vain toisen kerroksen parissa.
Viime viikolla oli niin vaihtelevat säät ja aika kovat pakkaset että jätettiin suosiolla saumavalu tekemättä, ladottiin vain lisää seinäharkkoja valmiiksi ja tehtiin raudoituksia jatkoa varten.
Tällä viikolla on vielä pari seuraavaa päivää lämpimämpää ja tilasin tänään saumavalun keskiviikoksi. Tehdään se nyt varmuuden vuoksi kuitenkin sillä ns. pakkasbetonilla, sillä vaikka päivisin on nyt selvästi plussan puolella niin öisin on kuitenkin pakkasta. Pakkasbetonilla ei tule sitä riskiä että betonin kovettuminen pysähtyisi jäätymisen takia.
Itse harkkojen valun yhteydessä voi(nee) pienellä pakkasellakin käyttää normaalia valubetonia koska betoni on siellä styrox-harkkojen sisällä ja peitettynä ei pitäisi päästä jäätymään. Nyt meillä kuitenkin on siis kyseessä saumavalu. Pari viikkoa sitten paikalleen nostetut isot betonilaatat, eli ontelolaatat, liitetään yhdeksi ja samaksi betonirakenteeksi sekä toisiinsa että myös valettuihin seiniin. Ja koska nämä ontelolaatat ovat sään armoilla ja varmaan vieläkin aika jäässä niin siksi päädyttiin pakkasbetoniin tätä varten.
Tarkan euron miehille ja naisille tiedoksi vielä kerran että pakkasbetoni on noin 70 % (!) kalliimpaa kuin tavallinen betoni. Talvirakentamiseen se tuo merkittävän kustannuserän lisää jos joutuisi käyttämään pelkästään sitä, todennäköisesti puhuttaisiin tuhansista euroista. Tämän kanssa ei kuitenkaan voi yhtään kikkailla tai ottaa riskejäkään, kysyy vaan rakennesuunnittelijalta/vastaajalta mestarilta/betonitoimittajalta (tai mieluiten kaikilta kolmelta) että millaista betonia mihinkin kohteeseen milloinkin pitää käyttää.
Maanantaina saatiin tonttia siistimmäksi kun Lounais-Suomen Jätehuollosta tuli ”talkoolava” johon sai kerralla nakattua kaiken rakennusjätteen. Lavaan voi tilata etukäteen kolme eri jaetta – meillä tulee suurimmaksi osaksi styroksia, joten se menee polttokelpoiseksi jätteeksi. Kolmas jae oli betonijätettä.
Tässäkin asiassa voi säästää euroja – mitä tarkemmin rakennusjätteen lajittelee sen pienemmät ovat jätemaksut Topinojan kaatopaikalla.
Keskiviikkona oli todella mielenkiintoinen sessio NollaE:n Nikolaksen ja VirteSolarin Valkosen Jounin kanssa. Kävimme toden teolla läpi erilaisia lämmitys- ja energiantuotto-muotoja ja pyrimme löytämään juuri meidän taloon sen optimaalisen ratkaisun, sekä kustannus- että hyötysuhde-näkökulmasta, aurinkoenergian hyödyntämisessä. Ihan ei maaliin päästy mutta laskenta jatkuu! Toivottavasti pian voin kertoa lopullisesti meille tulevan ratkaisun.
Jaaha, oli aika faktapitoinen (jopa puulta maistuva? Tai tässä kohtaa betonilta…) kirjoitelma tällä kertaa….no tätähän tämä tällä hetkellä on, mietin betonivalu-juttuja ja LVI-asioita – kuvaa ainakin hyvin tämänhetkistä arkea!
Totean loppuun että olin vähän kaksijakoisin mielin viikonlopun messuille menosta. Tällä hetkellä tosiaan päivät kuluu talon rakenteiden parissa ja mietin että tuleeko vaan ärsytys mennä katsomaan messuille hienoja porealtaita ja kaakeleita…mutta kyllä sieltä kummasti sai taas motivaatiota painaa eteenpäin! Niitä hienoja parketteja, kylpyammeita, piiloon liukuvia sisäovia ja epäsuoria valaistusratkaisuja (sekä tietenkin sitä naurettavan kokoista taulu-tv:tä) vartenhan näitä perusasioita tehdään!
Loppuun taas raksa-arkea kuvien muodossa…