Raksaviikko 25: leijuvia portaita, onnistunut valu ja ”oh shit -moment”

mistake-1966460_1280

Olipa mielenkiintoinen viikko.

Teimme nyt puoleenväliin sen kantavan sisäseinän ja siihen leijuvia portaita. Viikon aikana on tontilla tehty siis myös paljon metallitöitä, joka on ollut mielenkiintoinen lisä.

joutsenmerkitty_omakotitalo_joutsentalo_rakennusblogi
Timpuri-Laurilla on myös metallisepän koulutus, aikamoinen timpuri meillä!!

Perjantaina oli valu, jossa täytimme tuon kantavan sisäseinän puoleen väliin. Kiviharkoilla on max. kahden metrin valukorkeus, joten ne on tehtävä kahdessa erässä. Samalla teimme loppuun ne talon seinät, jotka silloin viimekertaisessa, varsin tapahtumarikkaassa ulkoseinien valussa jäivät kesken. Kaikki sujui kuin tanssi tällä kertaa. Noissa betonierien koostumuksissa on kyllä yllättäviä eroja, vaikka joka kerta tilataan täsmälleen samaa valubetonia. Nyt oli paljon jäykempää betonia, ei lähtenyt vuotamaan mistään raosta. ”Rakentaminen on tämmöistä”, tapaa isäni usein sanoa. Näin se kai sitten on.

Portaiden tekeminen on oikeasti tarkkaa hommaa, parin millin heitto sisäreunassa voi tarkoittaa senttejä ulkoreunassa. Siinä pitää olla kieli keskellä suuta ja tehdä rauhassa.

joutsenmerkitty_omakotitalo_joutsentalo_rakennusblogi
Portaiden tekeminen on todella tarkkaa puuhaa, ristikkolaser on erinomainen apuväline.

joutsenmerkitty_omakotitalo_joutsentalo_rakennusblogi

joutsenmerkitty_omakotitalo_joutsentalo_rakennusblogi

Vaimo tuossa aiemmin jo kirjoitteli että löysimme kuluneella viikolla yhden ison pilarin olohuoneesta! :). Se oli kyllä todellinen ”oh shit -moment”. Timpuri-Lauri oli sen tiistai-illalla asentanut pystyyn valua varten. Itse keskiviikkona aamupäivällä join kahvia tauolla ja rupesin katselemaan että taas on saatu hienosti aikaiseksi, tuokin pilari tuossa jo valmiiksi pystyssä….öö hetkinen, mites se on portaiden TÄLLÄ puolella…EI HELKKARI, TOIHAN JÄÄ NÄKYVIIN!?!?

mistake-1966448_1280
Fiilis oli hetken tämä…

Ihmetys oli aikamoinen – kyllä se pikku nelikulmio kaikissa piirrustuksissa on koko ajan ollut mukana, mutta ei vaan osannut hahmottaa. Pari tuntia asiaa sisäistettyämme sitä sitten jo hyväksyi tosiasian. Kotimatkalla soitin kuitenkin vielä arkkitehdille. Odotusarvo oli lähes olematon mutta Eevamaria lupasi hetken pohtia asiaa ja esitti idean että mitä jos vetäisi tukirakennelman koko olohuoneen yli ja ottaisi kannon vastakkaisesta seinästä. Siitä eteenpäin yksi puhelinsoitto HEVI Kivitalon rakennesuunnittelijalle Lauri Pöyhöselle ja LVI-suunnittelijalle Antti Malaskalle. Kelllo 20:22 tuli uusi rakennekuva ja klo 23:39 tuli LVI-suunnittelijalta hyväksyntä tälle – ei aiheuta ongelmia ilmastoinnin, lämmityksen eikä vesi/viemäriputkien vetojen kanssa. Siis mikä mahtava tiimi tässä on kasassa!!

Tässä ratkaisussa jää yksi palkki keittiön katosta alemmaksi, mutta sen voi koteloida ja vaikka käyttää hyödyksi epäsuoraa valaistusta tehtäessä. Se on kuitenkin noin satamiljoonaa kertaa huomaamattomampi kompromissi kuin se pilari – olemme erittäin helpottuneita!

Eli ensi viikolla lähdetään työstämään tätä ratkaisua – ontelolaattatoimitusta piti siirtää viikolla eteenpäin mutta on se sen väärti!

 

4 thoughts on “Raksaviikko 25: leijuvia portaita, onnistunut valu ja ”oh shit -moment”

  1. Lueskelin pitkästä aikaa ketjuanne läpi – Älkää huoliko, pääasia että hommat etenee, vaikka hitaastikin, ja ennenkaikkea tuloksen kannalta niinkuin halutte. Tuosta olen niin samaa mieltä, että itse kannattaa touhuta mukana. Jos keskittyy vain niiden halvimpien urakoitsijoiden kilpailuttattamiseen niin a) työmaalla ei kannata eikä voi käydä, koska tulee paha olo ja b) niitä pylväitä voi löytyä liikaa tai liian vähän, mutta jokatapauksessa väärässä paikassa 🙂

    1. Heh:). Kiitos Kimmo kommentista ja kannustuksesta. Tosin kun kyse on minusta touhuamassa siellä tontilla niin vaara ei välttämättä pienene että tulee palkkeja ja pilareita vääriin kohtiin:). Välillä tuntuu hitaalta – mutta kun itse tietää että mitä joka päivä on tehty niin ei sitä voi ihan hirveästi ihmetelläkään – tämä on iso projekti ja tekemistä on paljon. Varsinkin kun näin ”pitkästä tavarasta” tekee. Fiilinki on kuitenkin erittäin hyvä noin 95 % ajasta!

    1. Moi! Jotain tällaista haetaan: https://fi.pinterest.com/pin/184506915962470403/
      Rakennussuunnittelija (Lauri Pöyhönen) teki rakennekuvat ja nyt ollaan tehty tuo kantava rakenne. Metalliosat tehtiin tontilla paikan päällä ja asennettiin valuharkkojen sisään ENNEN niiden valua. Metallirakenteen päälle asennetaan sitten talon viimeistelyvaiheessa puusepän teetettävät puiset ”kotelot” ja lasikaide lopuksi kiinni.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *