Raksaviikko 10: tehdyt työt (ja pari sanaa sähköautoista)


Tämä viikko oli lyhyt, meillä oli pari vapaapäivääkin, koska ei ollut juurikaan tekemistä ennen perjantaista valua.

Käytin vapaa-ajan hyödyksi mm lukemalla mielenkiintoisen kirjan Ostaisinko sähköauton?, kirjoittajana Vesa Linja-aho. Itse kirjan luin kännykästä parin minuutin jaksoissa lasten pomppiessa mahan päällä tai muovailuvaha-sessioiden välissä, kokeilin nimittäin ensimmäistä kertaa kirjan elektronista lainausta – ihan loistava palvelu! Kyse siis tästä: VASKI eKirjasto.

Mutta siis itse kirjaan – eniten kiinnosti se, miten tulisi sähkösuunnittelussa valmistautua sähköauton/jen latauspisteeseen autotallissa. Lisävalaistusta tuli jonkin verran asiaan – suurin osa kirjasta käsittelee sähköautoilun arkea Suomessa. Tiivistettynä kirjan annin voisi todeta että kyllä, sähköautoilu on ihan tätä päivää mutta kaikille se ei sovellu (vielä). Päivittäiset lyhyet matkat (50-100 km) hoituu ongelmitta (ja halvalla) mutta esim jo Turku-Helsinki-Turku -matka vaatisi pientä etukäteissuunnittelua ja latauspisteiden varmistamista. Ellei sitten osta noin 100,000 euron Teslaa… Uusia, edullisempia ja isommat akustot omaavia automalleja on kuitenkin tulossa markkinoille ihan vuoden sisään, mm Opel Ampera-e ja (toivottavasti Suomeenkin tuleva!) Tesla Model 3.

Löysin kirjan avulla myös mielenkiintoisen Facebook-ryhmän Sähköautot – Nyt!.

Tee-se-itse -miehen sähköauto
Näinkin voi asian ratkaista…(kuvalähde Pinterest)

Ja sitten arkisempiin asioihin – teimme kuluneella viikolla ensimmäisen toimittajan vaihdon, meille tulee tähän tiimiin uusi putkimies/KVV-vastaava, tervetuloa joukkoon Tapio Seilo!

Vaihdon taustalla ei ole mitään kovin dramaattista, ei oikein tavoitettavuus ollut sitä mitä itse toivoin ja ehkä myös sellaiseen tiimissä toimimiseen ja yhdessä sopivan ratkaisun pohtimiseen ei oikein löydetty yhteistä säveltä / tapaa toimia.

LVI-kuvat saatiin tällä viikolla aika pitkälti viimeisteltyä. Se oli hyvä, sillä lattialämmitys-putkistoja ja muita tilpehöörejä pitää laittaa tilaukseen, niitä pitää ruveta asentelemaan kellarin lattiavalua ennen. Ajattelimme että tehdään tämäkin timpuri-Laurin kanssa itse – uskoisin että suurin osa rakentajista tilaa tämän urakkana ja hinta on kuulemma tänä päivänä aivan järkevä ja kilpailukykyinen. Me nyt mennään näin, vaikkakaan en tosiaan usko että suuria säästöjä tässä saadaan aikaan.

Aikaa vei myös maalämpökollektorien putkien liittämiseen sopivan työkalun metsästäminen – kollektorit ovat siis Uponorin ja paketissa tuli mukana myös tarvittavat Uponorin liittimet. Vaan ei työkaluja. Selvisi että liittimiin tarvitaan erikoistyökalu, jonka hinta olisi ollut yli 500 euroa…no mahtavasti Uponorin tehtaalta lupasivat että saamme lainaksi tuon työkalun! Huoh.

Tällä viikolla raksalla siis tapahtui lähinnä seuraavaa:

  • Kellarin viimeistely valua varten
  • Valutuennat
  • Kellarin valu (joka meni ihan perhanan hyvin, ei mitään sählinkiä, vaikka valukorkeus oli noin 2 metriä.)

Ensi viikolle on kovat odotukset, Jaakko kaivureineen tulee maanantai-aamuna ja ohjelmassa on mm kellarin sisätäyttö, kellarin salaojat, autotien pohjatyöt, kaikki sadevesijärjestelmät ja todennäköisesti ihan tuhoton määrä kapillaarikatko-soraa. Vietän todennäköisesti siis suurimman osan viikosta Fiskars-lapion varressa…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *