Puutarha talon sylissä

f6ab83cbb7e81e3272dd68662ab14f8f

Nyt kun syksyn viimeiset lehdet on haravoitu ja piha nukahtanut pitkään talviuneen on hyvä avata hieman Joutsentalon pihasuunnitelmaa ja ajatuksia tulevasta puutarhasta.

Oma piha, ja sen perusteellinen suunnittelu jo rakennusprojektin alkuvaiheessa oli meille tärkeä osa kokonaisuutta. Tonttimme on kooltaan 865m2, joten piha ei ole kovin suuri, mutta hyvin suunniteltuna juuri sopivan kokoinen meille. Päällimmäinen toiveemme oli talon ja autotallin sijaintien hahmottelussa luoda suojaisa piha rakennusten ”syliin”. Piha jonne pääsee helposti sisältä ja joka kesäisin on osa alakerran oleskelutiloja. Ruotsiksi puhutaan usein ”ute som inne”-tunnelmasta, joka meillä on ollut eräänlaisena ohjenuorana suunnittelussa. Seuraavassa ote meilistä, jonka kirjoitin arkkitehdille, tulevan pihan tyylistä:

”Toivomme puutarhaan modernia ilmettä; luonnonkiviä, hiekkaa, kaislamaista kasvillisuutta, eri heiniä tuomaan merellistä ilmettä sekä korkeita havuja ja ritilikköjä meille mieleisessä puunsävyssä tuomaan näkösuojaa.  Nurmikkoalue olisi kiva kehystää selkeillä yhtenäisillä istutusalueilla, jotka kiertävät tontin reunoilla. Terassillakin voisi olla jokin istutuslaatikko, johon voisi istuttaa esim. humalaa tai villiviiniä kiipeämään pergolaa pitkin ylös. Helppohoitoisuus on kuitenkin A ja O. Nurmikkoalueen tulee olla sellainen että robottileikkuri voi sen leikata.”

Tämä ensimmäinen sanoiksi puettu toive pätee edelleen ja uskon että tehty pihasuunnitelma täyttää lähes kaikki yllämainitut toiveet ja paljon muutakin. Tuo viimeiseksi mainittu helppohoitoisuus on meille tärkeä asia, perheessämme ainoastaan minä nautin puutarhahommista, joten päävästuu sen ylläpidosta jää lähes 99% varmuudella minun harteille. Haluan siis pihan jossa voi puuhastella sopivissa määrin mutta myös nauttia ja löhöillä kesästä nauttien.

Pihalle ei tule isoa nurmikko-aluetta, puisto ja isot kaupungin ylläpitämät viheralueet ovat aivan tonttimme alapuolella.

Paperilla pihasuunnitelmamme näyttää tältä:

Joutsenmerkitty_omakotitalo_Joutsentalo_rakennusblogi_pihasuunnitelma

 • Sininen alue kuvassa on laatoitusta. Tähän ollaan ajateltu melko isoa vaalean harmaata betonilaattaa.
 • Ajotie autotallille asfaltoidaan. Tässä voisi myös reunustaa asfaltin pienemmillä laatoilla ja ehkä myös lisätä laattakuviointia kaunistamaan ajotietä. Saa nähdä mitä keksitään.
 • Terassia tulee paljon, aivan kuten toiveissa on alusta alkaen ollut.
 • Vihreä alue on nurmikkoa. Voi olla että autotallin päätyyn sitä ei kuitenkaan tule koska maa pitää pengertää, se laskee meinaa melkoisesti autotallin oikeata alanurkkaa kohti, jossa kaupungin jätevesikaivot sijaitsevat. Tämä osa pihaa on melko hankala koska korkeuserot ovat suuret. Tähän pitää siis keksiä jotakin millä se saadaan pengerrettyä siististi kävelytien ja puiston suuntaan. Tasaista nurmikko-aluetta on suoraan talon ja terassin edessä. Alue ei ole kovin iso ja kävelytietä kohti se laskee jyrkästi. Tonttiamme piti nostaa melkoisesti koska talon takana kulkevan tien korkeus pakotti meidät siihen. Ajatus siitä että talo olisi rakennettu huomattavasti tienpinnan alapuolelle ei houkutellut, varsinkaan kun tien toisella puolella on melko jyrkkä rinne. Pengerrykset ja jonkinlainen muurirakennelma istutuksineen tulee siis myös kyseeseen tontin eteläiselle rajalle. Suunnitelmissa on myös rakentaa kapeat portaat pihalta kävelytien suuntaan, koska olen melko varma että lapset juoksevat pihalta suoraan leikkipuistoon lyhyintä reittiä. 🙂
 • Talon ja sitä kiertävän terassin vasemmalle puolelle on ajateltu joitakin puita, isoja luonnonkiviä ja havuja hakepedille. Ajatuksena on että tänne ei tulisi nurmikkoa ollenkaan koska sitä on niin hankala leikata puiden ja muiden istutusten ympäriltä. Saa nähdä mihin päädytään, livenä tämä alue näyttää melko leveältä, joten voi olla että osa tulee kuitenkin olemaan nurmikkoa. No, sen näkee sitten siinä vaiheessa kun terassit on rakennettu..
 • Alustavassa suunnitelmassa molemmat raja-aidat oli merkitty istutuksina. Näistä ainakin tuo vasemmanpuoleinen on jo nyt muutettu aidaksi, voi olla että myös tuo toinen. Katsotaan sitä sitten rauhassa oikean puoleisten tontinomistajien kanssa. Heidän rakennusprojektinsa alustava aloitusajankohta on ensi kesä. Tuo tontin eteläpääty on suunnitelmassa myös merkattu istutettavaksi aidaksi. Se ei mitä luultavimmin tule olemaan sellaista ainakaan koko matkalta.
 • Vihreät neliöt pihasuunnitelmassa ovat istutuslaatikoita (kehystetty laatoilla tai matalalla muurilla). Näihin tulee mm. havuja ja isoja luonnonkiviä.
 • Kadunpuolelle, laatan ja tien väliselle alueelle, olen ajatellut (jälleen kerran) isoja luonnonkiviä, havuja joko hake tai hiekkapedille.
 • Pihavalaistussuunnitelma on tehty istutussuunnitelman pohjalta korostamaan istutusryhmiä, luonnonkiviä ja korkeita puita.

Alla vielä arkkitehdin tekemä lopullinen pihasuunnitelma. Tämä ei sisällä tarkkaa kasviluetteloa. Uskon että oma osaamiseni riittää sen tekemiseen ja jos koen tarvitsevani apua/ideoita pyydän sitä myöhemmässä vaiheessa.

Joutsenmerkitty_omakotitalo_Joutsentalo_rakennusblogi_pihasuunnitelma

Jäteastioille rakennetaan jonkinlainen katos tuohon sisäänajon vasemmalle puolelle ja pyöräsuojana toimii autotallin vieressä sijaitseva kylmävarasto. Sinne saa varmasti myös mahdutettua ruohonleikkurin mikäli meillä ei ole tarvetta robottileikkurille, mistä nykyisellä pihallamme haaveilen.

Sitten tuttuun tapaan inspiraatiokuvia puutarhan osalta, lähteenä jälleen kerran Pinterest 🙂

ee78d2aa18386dc371372b6a401973ad

ddcb5725c7cdb52fec823a44dfe6e09b

b30cd70dbe64b9da70a07ab147edfdc9

75d3f1f9d92a4c56f60247ee1df2092a

a3f34a31b1919ae8c0551311a652c033

51b89117c0e6bf0994d6492bf0c3b4aa

 

untitled

60ae6c56648c514e7278d45ea8a2b7b0

97cf2bc20af0f5d218713f21215ae0b0

 

Ensi.. tai sitä seuraavaa kesää odotellessa. Nyt takaisin arkeen ja lumitöihin.

 

2 thoughts on “Puutarha talon sylissä

 1. Pingback:Pihatyöt ovat alkaneet - Joutsentalo.fi

 2. Pingback:Ihan(asti) pihalla - Joutsentalo.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *