Nörtti rakentaa, osa 2: Lukuvinkkejä rakentamista suunnitteleville

Juttelin pari kuukautta sitten puhelimessa yhden toimittajan kanssa, joka itsekin oli aloittelemassa rakennusprojektia. Hän valitteli että ei ole oikein löytänyt hyvää lähdettä siihen, että mitä aloittalevan rakentajan/rakennuttajan kannattaisi aiheesta lukea. Tässä omia lukuvinkkejäni tuleville raksaajille.

Kirjastosta ja internetistä löytyy tietenkin aivan loputon määrä aiheeseen liittyvää materiaalia.

”I’m really a library man, or second-hand book man.” John le Carré.
Kirjasto on mahtava paikka myös rakentamisen suhteen! Itse lainasin sieltä seuraavia kirjoja, joista pari ensimmäistä luin ajatuksella kokonaan ja muista sitten valikoidusti.

  • Pelkonen, Klaus: Pientalorakennuttajan opas
  • Koskenvesa, Anssi: Pientalon rakentaminen
  • Sahlstedt, Satu: Pientalon suunnittelu ja rakentaminen
  • Palolahti, Tuomas: Pientalon maarakennustyöt : ohjeita konepalvelun ja pienurakoiden tilaajalle
  • Talonrakentajan käsikirja. 8, Pientalon perustustyöt.
  • Kankainen, Jouko: Rakennuttaminen
  • Järvinen, Hannu: Talotekniikkaa rakentajalle

 

Ja sitten nettiyhteisöt ja keskustelupalstat. Olen jo aiemmin maininnutkin Facebookin Raksakimppa Uusimaa (todella aktiivinen sivusto!) ja Raksakimppa Varsinais-Suomi -ryhmät. Näitä on lisää ympäri Suomen.

DIY mies.
Jos itse meinaa tehdä paljon ja jos haluaa saada todellista kuvaa siitä että mitä se hartiapankkirakentaminen oikein todellisuudessa iloineen ja suruineen on, löytyy rehellistä tilitystä useita vuosia kestäneestä keskusteluketjusta osoitteesta: https://pakkotoisto.com/threads/talon-rakentaminen-rakennuttaminen.40739/

Ketju on pitkä kuin nälkävuosi mutta sieltä sitä saa todellista kuvaa suomalaisesta hartiapankki-meiningistä, välillä ärräpäiden ja voimasanojen saattelemana! Jos meinaa kylmiltään lähteä omakotitaloprojektiin (kuten minä) ja meinaa itse tehdä paljon niin melkeinpä suosittelen tuohon tutustumista, karisee ainakin liian ruusuiset kuvat ja osaa asettaa ajankäytölle realistisempia tavoitteita. Ja on sieltä kiva lukea myös onnistumisen tunteista!

Hyvin suunniteltu on vielä kokonaan aloittamatta…

Itse olen sitä mieltä että suunnitteluun ja valmisteluihin ei oikeastaan voi käyttää liikaa aikaa, varsinkin jos rakentaminen tai rakennuttaminen on uusi aluevaltaus. Mutta jossain kohtaa pitää sitten laittaa homma liikkeelle. Entisellä työkaverilla olikin sopiva sanonta: Hyvin suunniteltu on vielä kokonaan aloittamatta. Lukemista ja materiaalia löytyy loputtomiin,  jossain kohtaa on vaan uskallettava startata kone!

Suunnitteluun ja vamisteluihin kannattaa käyttää aikaa, tai voi käydä vaikka näin…
Ja kun vihdoin on valmis laittamaan pyörät pyörimään niin ohessa vielä yksi hyödyllinen nettiosoite liittyen tarjouspyyntöihin ja sopimuksiin: niitä varten löytyy hyvä tietopankki Rakennustiedon lomakekannasta. Sieltä saa ladattua muutamalla eurolla sopimuspohjia, tehtäväluetteloja urakoitsijoille, vastaavalle mestarille yms. Erityisesti nuo tehtäväluettelot olivat itselleni hyödyksi, niistä pääsi keltanokkana suunnilleen kärryille, että mitä urakoiden sisältöön tyypillisesti kuuluu tai vaikkapa mitkä onkaan vastaavan mestarin vastuut ja työtehtävät.

Rakennustiedon lomakekanta löytyy täältä: sopimuslomake.net

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *