Konttorihiirestä lapiomieheksi – uskaltakaa rakentaa!

Tänään oli raksalla hyvä päivä.

Asensin ihan omin kätösin ja pienellä talkooavulla tänään salaojakaivoja ja salaojia. Suorituksessa sinällään ei ole mitään erikoisen erinomaista ja ammattimiehiltä olisi varmasti hoitunut nopeampaan – mutta itselle tämä on henkinen niskalenkki tähän rakentamiseen.

Kerron tarkemmin: jos joku olisi minulle vuosi sitten sanonut että asennappa tuosta salaoja-järjestelmää niin olisin ollut lähinnä paniikissa. Ei ollut MITÄÄN käryä että mistä puhutaan, ja kun ei ymmärrä, niin ei oikein kiinnostakaan. Puhumattakaan siis siitä että olisi tiennyt mitä pitää tehdä.

Tarkoitus ei ole väheksyä rakentamisen vaativuutta tai ammattilaisten osaamista – on päivänselvää että omakotitalon rakentamisessa on satoja työtehtäviä joihin minulla ei ole osaamista ja joihin ei kannata suin päin ryhtyä.

Haluan sanoa sen, että moni rakentamisen homma ei ole kuitenkaan rakettitiedettä ja moneen asiaan pystyy kunhan ensin käyttää hetken aikaa, opiskelee/ymmärtää mistä on kyse ja mitä pitää saavuttaa, saa hyvät ohjeet (joo en olisi ilman ohjeita lähtenyt tekemään), on huolellinen ja tarttuu rohkeasti hommaan tai siis tässä tapauksessa lapioon.

Käytiin tästä vähän syvällisempääkin pohdintaa vastaavan mestarin kanssa – voisi olla yhteiskunnallisestikin aivan hyödyllistä että pitkään toimistotöissä (kuten minä) olleet tekisivät jonkun periodin jotain aivan muuta ja sama toisin päin. Sitä oppii arvostamaan toisten alojen töitä aivan toisella tapaa.

Itse olen hemmetin tyytyväinen että ”uskalsin” ryhtyä tähän – otin aikuisopintovapaata joka mahdollistaa työskentelyn päivisin täällä tontilla. Jotkut pitivät sitä erikoisena ratkaisuna ja vähän ihmettelivät että mahtaako haitata urakehitystä ja pystyykö siellä olemaan avuksi.

Samoin olen kuullut jopa joiltakin rakennusmestareilta että itse tekeminen / mukana oleminen ei rahallisesti kannata. Että antaa ammattilaisten hoitaa kaiken. No vielä on liian aikaista sanoa tuohon mitään mutta itse kyllä alustavasti haluaisin kohteliaasti opponoida tätä – katsotaan kuitenkin vuoden päästä paljonko on tililtä lähtenyt rahaa.

Mutta kyllä esimerkiksi nämä (ylpeänä:)) kuvaamani salaojakaivot ja putket jonkun olisi pitänyt asentaa ja jotain se olisi maksanut, vaikka millaiset superammattilaiset olisivat homman tehneet. Varmasti paremmin ja nopeammin kuin minä – mutta siellä nuo nyt vaan ovat! Ja kaadot on kunnossa, se on varma.

Eli rohkeasti vaan rakennusprojektiin jos mielessä sellainen haave pyörii – jos minä, tällainen 17 vuoden konttorikokemuksen omaava jamppa tähän pystyy, niin pystyvät tähän muutkin!Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *