Tällä viikolla ollaan tehty paljon ”näkymätöntä” työtä, joka sisältänyt muun muassa:
- valmisteluja välipohjan saumavalua varten – raudoitusta ja valumuotteja. (Välipohja on siis suomeksi sanottuna toisen kerroksen lattia. Termi ”välipohja” kummastutti minua monta kuukautta projektin alkuvaiheessa…)
- väliaikaisia kaiteita ja tukia toiseen kerrokseen jotta eivät miehet tipu alas
- timpuri-Lauri on viimeistellyt portaita, viimeinen askelma piti tehdä nyt vasta ontelolaattojen asennuksen jälkeen
- lisäksi Herra S on hinkannut ja putsannut harkkojen nappuloita lumesta ja roiskuneesta valubetonista enemmän kuin haluaisi myöntää..
Talvirakentamisesta vielä kerran sen verran, että siis yllättävän hyvin tämä on siis sujunut mutta jonkin verran ylimääräistä työtä se aiheuttaa, lähinnä suojaustyötä.
Pakkasen ja lumisateen takia sekä materiaaleja että nousevien seinien päällisiä nappuloita (jos siis rakentaa EPS-harkoista) kannattaa suojata sen verran, ettei lumi mene harkkojen valutilaan eikä varsinkaan itse harkkojen nappuloiden päälle. Itse unohdin suojata yhden seinän ja meni kyllä aikaa nappuloiden putsaamiseen jäätyneestä lumesta. Kuumailmapuhallintakin kokeiltiin (Hong Kong, Deutzer-merkkinen, 23, 99 EUR 🙂 ) mutta tosi hidasta.
Jos niihin nappuloihin jää paljonkin jäätä / kovaa lunta, niin harkot eivät mene kunnolla paikoilleen. Tuo putsaus ei ole mitään mieltä ylentävää puuhaa, fiilis on kuin mattopesulla, ja ärsyttää kun se ei
ole ”tuottavaa työtä” eli itse rakentaminen ei etene. Josko nyt sitten jo oppisi ja muistaisi sen suojauksen..
Ensi viikolla on luvattu pakkasia – ajatus on että ohjelmassa olisi saumavalu. Toivottavasti ei tule aivan paukkupakkaset, perus-pakkasvalubetonilla voi valaa ymmärtääkseni vielä noin -5 C asteessa. Pakkasenkestävä valubetoni on hieman kalliimpaa tavaraa. Kovempaakin pakkasta kestävää valubetonia kuulemma on, varmasti vielä kalliimpaa.
Ja jos tuo aiemmin mainittu suojaus on jäänyt tekemättä ja valutiloihin ja saumoihin jää kovaa lunta ja jäätä, käy niin että niihin kohtiin ei tietenkään myöskään valubetoni mene. Tällöin kesän tullen se lumi ja jää kyllä sieltä sulaa pois, mutta seiniin ja ontelolaattojen saumoihin on jäänyt näihin kohtiin tyhjiä tiloja, jossa ei ole betonia ollenkaan. Näin ei saisi tapahtua.
Lumi ja jää voidaan ennen valua ensin sulattaa erillisellä ”höyrytysautolla”. Se vaan on kallista lystiä, reippaasti yli sata euroa per tunti. Joten taloudellisessakin mielessä se suojaus kannattaa…
Yhden lisäpahkinänkin tässä keksin rakennesuunnittelijalle, ja meille myös. Nimittäin seinän sisään liukuvan sisäoven toteutus kantavaan kiviseinään. Olemme arkkitehdin kanssa suunnitelleet aikuisten makuuhuoneeseen ja itseasiassa useaan muuhunkin paikkaan seinän sisään liukuvia sisäovia (ks. kuva). Niiden toteutus kiviseinän kanssa pitäisi kehitellä aika pian, tuota kantavaa sisäseinää ruvetaan kohta latomaan myös. Its ehdotin että jätetään siltä kohdin tyhjäksi ja tehdään siltä osin seinä myöhemmin puurakenteisena, katsotaan mitä rakennesuunnittelija on mieltä.
Kyllä tämä rakentaminen pitää kropan lisäksi myös mielen virkeänä! Koko ajan tulee eteen pieniä pähkinöitä purtavaksi ja harmaita aivosoluja tarvitaan.