Paalutus valmis + ensimmäinen odottamaton selvitystyö liittyen Joutsenmerkkiin

Paalutus on saatu valmiiksi, mikä on aivan loistava juttu.

Huomenna tulee aamulla HEVI-Kivitalojen ensimmäinen harkkokuorma, jossa tulevat myös anturaharkot.

Olemme siis tehneet viimeisen 10 kuukauden aikana todella paljon selvitystyötä ja valinneet etukäteen sopivia rakennusmateriaaleja Joutsenmerkin vaatimukset silmällä pitäen.

Lähtökohtaisesti vaatimukset Joutsenmerkityn talon materiaaleille alkavat siitä että mitä ”pohjalaatan yläpuolella on”.

Koska meille tulee tuulettuva alapohja ja siihen päälle ontelolaatta, on tulkintana ollut tähän asti se, että periaatteessa kriteerivaatimukset alkavat ontelolaatan päälle tulevista materiaaleista.

Ajattelin tätä vielä varmistaa Joutsenmerkiltä. Talojen kriteeristön laatija on Ruotsin Svanenmärke -organisaation edustaja ja hänen tekemästään taustamuistiosta löytyi seuraava tarkennus tähän asiaan:

Taustamuistiosta (sivu 25) löytyi kohta, jossa sanotaan:

 Vaaralan Heidi Suomen Joutsenmerkistä auttoi hienosti tässä asiassa mutta itse kiinnitin korostettua lausetta enemmän huomioita seuraavaan lauseeseen eli ”Kort sagt så ställer Svanen krav på allt som är över den kapillärbrytande skiktet”.

Eli suomeksi ja lyhyesti tiivistettynä: kaikki materiaalit, jotka ovat kapillaarikatkon (eli käytännössä sepelitäytön) yläpuolella, tulee täyttää Joutsenmerkin kriteerit.

No mitä tämä tarkennus/tulkinta meille merkitsee: meille tulee HEVI-Kivitalojen toimittamana myös FinnEPS:n antura- ja sokkeliharkot, jotka ovat samaa EPS-materiaalia kuin itse seinäharkotkin.

Itse seinäharkkoja ei tarvitse liimata toisiinsa (eli käyttää kemiallisia aineita) ennen betonivalua vaan ne voidaan kiinnittää toisiinsa riittävän tukevasti myös ihan nippusiteillä (kunhan huolehditaan että valukorkeus ei ole kovin iso, eli ehkä max 1,2 m.

Mutta anturan ja sokkelin osalta harkkojen liimaamista suositellaan. Yleensä tähän käytetään kiviliimaa tai jotain muuta paisumatonta polyuretaaniliimaa. Ainakaan yleisimmin käytetyt tuotteet (Illbruck, Wurth etc) ei lähtökohtaisesti täytä Joutsenmerkin kriteerejä.

Eli nyt sitten pitäisi aika nopealla (!) aikataululla löytää sopiva liimatuote, joka täyttää Liitteen 7 vaatimukset kemiallisille aineille. Aloitin selvitystyön samantien, nyt odotellaan vastausta mm Kiillolta ja SIKA:lta.

liima2

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *