Liukuovi vai tavallinen parvekeovi?

Kohta on aika päättää minkälaiset ikkunat valitaan. Viikonlopun aikana olemme pohtineet olohuoneen ja yläkerran arki-olohuoneen ikkunoita ja ovia. Alkuperäisessä visualisoinnissa sekä ala- ja yläkerrassa on kaksi isoa ikkunaa ja tavallinen parvekeovi. Ajatus mahdollisesta liukuoviratkaisusta molempiin kerroksiin kuitenkin kummittelee mielessämme. Pitkän pohdiskelun jälkeen päätimme tänään pakkautua autoon ja mennä mittaamaan ja mallintamaan ihan paikan päälle. Alla kolme vaihtoehtoa:

A) Ikkunaaukko jaetaan kahteen osaan joista toinen (vasemmanpuoleinen) on liukuovi
B) Alkuperäisessä suunnitelmassa on kaksi isoa ikkunaa ja tavallinen parvekeovi jolla leveyttä 100 cm
C) Tai sitten niin että aukko jaetaan kolmeen osaan joista yksi (joko vasemman puoleinen tai keskimmäinen) on liukuovi

Minusta kaikki kolme vaihtoehtoa ovat hienoja. Liukuovi tuo jollakin tavalla sellaista modernia ylellisyyttä ja eteläeurooppalaista tyylisuuntausta mutta kuinka käytännöllinen ratkaisu se loppujen lopuksi on? Minua mietityttää sen paino, saavatko esim. lapset sen auki? Entä kuinka usein sitä oikeasti pidetään auki.. Talvikautena ei (juuri) koskaan ja kesäkuumalla halutaan ehkä pitää lämpö ulkona kun talossa on viilennys. Tunnen myös itseni sen verran hyvin että tiedän stressantuvani jos ovi on selkosen selällään ja sisälle lentää hyttysiä, kärpäsiä ym. hyönteisiä.. Hmm.. vastasin jo tavallaan käytännön näkökulmasta siihen kumpi vaihtoehto meille tulee, mutta en kuitenkaan ihan vielä halua kuopata tuota liukuovi-vaihtoehtoa..

Haluan ehdottomasti että ala- ja yläkerran ratkaisut ovat samanlaiset, jolloin kokonaiskustannusero on huima. Kahden liukuoven versus kahden tavallisen parvekeoven kustannusero on helposti 10 000-15 000€.

Mitä mieltä te lukijat olette? Minkä vaihtoehdon te valitsisitte, A, B vai C?

Ettei valintaa tehtäisi ainoastaan käytännöllisyyden perusteella tai kustannusnäkökulmasta liitän tähän pari inspiraatiokuvaa, jotka eivät jätä ainakaan minua kylmäksi..

Lähde Pinterest (Villa Palmgren, John Pawson Limited)

 

 

 

5 thoughts on “Liukuovi vai tavallinen parvekeovi?

 1. Muksut ja koira perheessä, eli kuraa ja hiekkaa kulkeutuu koko ajan. Liukuoven kiskot on aina täynnä hiekkaa, eikä ovi kulje…

  Toimii varmaan parvekkeella 2. kerroksessa, mutta ei välttämättä ulko-ovena.

  Tämä oli sit mutua…

 2. Tuo kiskojuttu on ongelma juuri esim hiekan suhteen täysin totta. Samoin tiiveydet harvemmin yltää ovien tasolla ainakaan muutaman käyttövuoden jälkeen.

  Noihin aurinkoisiin suuntiin oleviin ikkunoihin ja oviin kannattaa ehdottomasti ottaa lämpöäheijastavat lasit. Suurin moka joka itse tuli tehtyä rakentaessa oli kun en ottanut… 🙂 Tosin asennettiin myöhemmin kalvot ulkopuolelle ja ne auttoi tosi paljon.
  Ei meinaan ole mukavaa kun tarvitsee alkaa helmikuussa jäähdyttelemään kämppää päivisin (aurinkoisina päivinä)….

  1. Kiitos kommentista! Tiiviysaspekti on asia joka mietityttää, unohdin mainita sen tekstissä. Meillä se on tärkeä asia nyt kun rakennetaan lähes nollaenergiataloa. Noita lämpöäheijastavia laseja harkitsemme kaikkiin niihin ikkunoihin joissa ei ole auringolta suojavaa lippaa.

   1. Sanoisin että waste of money ainakin pohjoisen puolelle ja itäpuolikin ehkä sama homma, ainakin jos on avattavat ikkunat eli niissä kaihtimet välissä joilloin torppaavat kohtuu hyvin lämmön sisätiloihin.

    Nyt on juuri oikea seurata mistä korkeudesta aurinko paistaa eli auttaako räystäyslipat vai ei. Syksyllä ja keväisin saa olla aika pitkät lipat kun aurinko paistaa matalalta…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *