Vuodesta 2020 lähtien kaikkien uusien omakotitalojen tulee olla nollaenergiataloja. Ne tarvitsevat lämmönlähteitä, joiden energiankulutus on nolla, tai ainakin lähellä nollaa. Näissä taloissa ei ole sijaa nykyisin vakiintuneille lämmitysjärjestelmille, kuten lämpöpumpuille.
Hyvä esimerkki vähän kuluttavasta lämmönlähteestä on aurinkolämpö. Siihen perustuvassa järjestelmässä aurinko lämmittää veden, joka kiertää aurinkokeräimessä.
Sähköä ei siis käytetä lämmittämiseen vaan ainoastaan lämmön siirtämiseen eli pumppaamiseen keräimestä varaajaan, johon lämpö varastoidaan myöhempää käyttöä varten.
Pumppaaminen kuluttaa alle sadasosan siitä lämmöstä, mitä tällä järjestelmällä saadaan aikaiseksi. Jos talo saataisiin kokonaan lämmitettyä aurinkolämmöllä, sen energiankulutus olisi alle sadasosan siitä, mitä se olisi esim. sähköllä tai kaukolämmöllä. Lämpöpumppuihin verrattuna aurinkolämpö lämmittää talon yhdellä kolmaskymmenesosalla siitä sähköstä, mitä tarvitaan lämpöpumpun kompressorin pyörittämiseen.
Suomalaisten on vaikea sisäistää aurinkolämmön hyötyjä, koska meillä aurinko ei paista silloin, kun lämpöä tarvitaan eniten eli talvella. Ongelma on kuitenkin jo ratkaistu.
Kesällä, kun lämpöä on yli tarpeen, se varastoidaan talvea varten. Isojen vesivaraajien mahduttaminen taloon on kuitenkin mahdotonta. Siksi lämpö varastoidaan maahan, talon alle. Tarkemmin sanottuna lämpö varastoidaan paaluihin, joiden päällä talo seisoo. Näin tehdään esimerkiksi parhaillaan rakenteilla olevassa Suomen ensimmäisessä Joutsenmerkityssä omakotitalossa.
Energiasimulointi on myös rahan säästöä
Joutsentalo on nollaE:n optimoinnin ansiosta jo valmiiksi erittäin energiatehokas. Energiaa tarvitaan lämmittämiseen ja viilentämiseen olemattoman vähän. Se vähä lämpöenergia, mitä tarvitaan, saadaan suoraan aurinkokeräimistä silloin, kun aurinko paistaa. Jos aurinko ei paista ja lämpöenergiaa tarvitaan, otetaan lämpö talon alta varastosta.
Varalämmönlähteenä Joutsentalossa on tuttu ja turvallinen maalämpöpumppu. Varsinkin ensimmäisinä vuosina, ennen kuin maa talon alla on lämmitetty, ylimääräinen lämpö tehdään maalämpöpumpulla. Vuosi vuodelta maa kuitenkin lämpenee ja noin viiden vuoden kuluttua ollaan tilanteessa, jossa 90 prosenttia talon lämmitysenergiasta tulee suoraan auringosta. Joutsentalo onkin mainio esimerkki modernista, ekologisesta ja taloudellisesti järkevästä nollaenergiatalosta, joka tulee olemaan asumismukavuudeltaan täydellinen.
Kirjoittaja Nikolas Salomaa on nollaE Oy:n perustaja
nikolas.salomaa(@)nollae.fi
Näinhän rakennuksen ja veden lämmittäminen kannattaa tehdä! Periaatteessa yksinkertaista. Kun on totuttu vanhanaikaisiin järjestelmiin, vie oman aikansa ymmärtää uusia toimivampia tapoja.
Pingback:Joutsenmerkityn omakotitalon lämmitysjärjestelmä on mallia 2020 - nollaE