Raksaviikko 41: Yhdistetty aurinkosähkö- ja aurinkolämpökatto!

Lapsiperheessä vapun jälkeinen työviikko on huomattavasti tehokkaampi kuin vaikkapa 15 vuotta sitten. Ei tarvinnut juurikaan puhallella kuohujuomien huuruja pois vaan kohtuullisen freesinä oltiin työmaalla heti viikon alusta.

Tällä viikolla ollaan asennettu lähinnä kattopeltejä. Ja siinä samalla on nyt tullut asennettua autotallin katolle meidän aurinkosähköpaneelimme.

Sekä katto että aurinkopaneelijärjestelmä on Virte Solarin toimittama.

Sähköjärjestelmän tausta on mielenkiintoinen tarina. Virte-Metalli on perinteinen turkulainen peltisepäntukku ja kattovalmistaja ja perinteisiä peltikattoja ovat valmistaneet jo yli 60 vuotta. Perheyrityksessä tuli sukupolvenvaihdos joitakin vuosia sitten ja uusi toimitusjohtaja Jaakko Virtanen on lähtenyt laajentamaan yritystä hienoon suuntaan. Hän on tuonut aurinkosähköpaneelit osaksi yrityksen tarjontaa, ja hieman muista poikkeavalla tavalla.

Syy miksi me ensivaiheessa kiinnostuimme Virte Solarin Aurinkokatosta oli se, että se on arkkitehtonisesti käytännössä huomaamaton. Oikeastaan kaikki muut aurinkopaneeliratkaisut ovat melko kookkaita ja näkyviä katolla tai seinällä. Hyviä aurinkopaneeleja, mutta aika massiivisia rakennelmia.

”Yksinkertaisuus on äärimmäistä hienostuneisuutta.” Leonardo da Vinci

Virte Solarin ratkaisu on yksinkertainen mutta aika nerokas. Niinhän ne hyvät ideat usein ovat.

Virte Solarin käyttämät aurinkosähköpaneelit ovat niin sanottuja ohutpaneelikalvoja, vain muutaman millin paksuisia. Ne liimataan tehtaalla valmiiksi kattopelteihin, joten järjestelmän asennus tulee automaattisesti kattopeltien asennuksen ”mukana”. Myöhemmässä vaiheessa yhdistetään vielä sähköjohtojen päät, ne jäävät huomaamattomasti piiloon räystäspellin taakse. Järjestelmän saa kuulemma myös jälkiasenteisena, eli ne voidaan liimata myös vanhoihin kattopelteihin.

Yleisimmät myytävät aurinkopaneelijärjestelmät ovat piipohjaisia paneeleja, joita ei voi rakentaa kovin huomaamattomiksi. Nämä Virte Solarin käyttämät paneelit ovat CIGS-ohutkalvoja ja siis erilaista (ja uudehkoa) teknologiaa.

Virte Solarin paneelien hyötysuhde on 16,5 %. Tämä hyötysuhde on siis prosenttiluku, josta aina puhutaan kun vertaillaan että kuinka tehokkaasti paneelit tuottavat sähköä. 16,5 % on aivan kelpo luku, ei häpeä vertailussa massiivisempiin pii-paneeleihin. Lisäksi ohutkalvopaneelit tuottavat sähköä hieman pii-paneeleita paremmin pilvisinä päivinä ja illan hämärtyessä.

Arkkitehtonisesti nämä ovat ainoat huomaamattomat paneelit mitä me löysimme markkinoilta ja olemme erittäin tyytyväisiä tässä vaiheessa. Aika kauan kestää vielä ennenkuin järjestelmä voidaan kytkeä sähkökeskukseen ja tuottamaan sähköä, mutta nyt niitä voi ainakin ihailla ulkoisesti:).

Järjestelmän koko on reilu 5 kW ja odotettu vuosituotto noin 4000 kWh. Sillä tullaan kattamaan erittäin merkittävä osa Joutsentalon vuosittaisesta sähkötarpeesta.

(Ja kun vauhtiin päästiin niin toteutettiin tälle samaiselle autotallin katolle Virte Solarin ja Nollae:n ideoima ratkaisu kerätä myös lämpöä talteen! Useita tuhansia kilowattitunteja vuodessa itseasiassa. Tästä, kuvissa piilossa olevasta ratkaisusta, saa lisätietoa Virte Solarilta ja/tai Nollae:ltä.)

Aurinkoisia päiviä odotellessa…tai no ainahan niitä odottelee mutta nyt niistä saadaan henkisen energian ja mielihyvän lisäksi myös sekä sähkö- että lämpöenergiaa eli rahallista hyötyä!

joutsenmerkitty_omakotitalo_joutsentalo_rakennusblogi
Heti alkuviikosta kattopellit aurinkopaneeleineen saapuivat työmaalle.

joutsenmerkitty_omakotitalo_joutsentalo_rakennusblogi

joutsenmerkitty_omakotitalo_joutsentalo_rakennusblogi
Tässä lähes valmis katto, kytkennät jäävät räystäspellin alle piiloon. Suojamuovit poistetaan.
joutsenmerkitty_omakotitalo_joutsentalo_rakennusblogi
Juomatauko.
joutsenmerkitty_omakotitalo_joutsentalo_rakennusblogi
Kunnolliset valjaat ja turvaköysi ovat tarpeen näissä korkeuksissa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *