Raksaviikko 1 vuosi, 9 viikkoa: yksinhuoltajarakentajana

Vaimo oli työmatkalla koko viikon ja Herra S. pyöritti huushollia. Viikosta selvittiin ilman suurempia fyysisiä tai henkisiä vammoja mutta tarkoitti sitä että rajoitin suosiolla työmaa-tehtävät tavaranhaku-/puhelintehtäviin.

Lauri ja Sakari ovat viikon aikana kiinnitelleet tikkaita, rännien syöksyputkia, maskilautoja, hyttysverkkoja ja vähän levytystäkin. Huolellista jälkeä. AKK:n ilmastointialan opiskelijat Daniel ja Markus ovat jatkaneet omaa urakkaansa IV-putkien ja esilämmityspatterien parissa. Aika rauhallinen viikko työmaalla – varmaan siitä syystä että en ole itse ollut siellä huseeraamassa ja sekoittamassa pakkaa…

Itse olen pohtinut viikon aikana muun muassa autotallin ovea, lasikaiteita, parvekkeen vedeneristystä, sisäovia ja sisämaaleja.

Projektin etenemisen kannalta erittäin hieno juttu oli sellainen, että sain sovittua Turun AKK:n maalarikoulutuksen opettajan kanssa että heiltä tulee kaksi valmistumisvaiheessa olevaa opiskelijaa tekemään kellarin ja autotallin nauhotuksen, kittauksen ja maalauksen. Tarkoitus on että tämä tehdään siis ENNEN kuin maalämpöpumppu ja lämminvesivaraaja tulevat. Niitä ei enää asennuksen jälkeen siirrellä.

Autotallin ovi

Mesvacilta kävi Hörmann-autotallin ovien edustaja tontilla mittaamassa aukon ja kertomassa ratkaisuista. Olen myös saanut tarjouksen talotehtaan ovitoimittajalta DoorTech:ltä.

Kuten melkein kaikissa asioissa, tässäkin pitää tehdä valintoja – väri, oven eristeen paksuus (yleensä 40 tai 60 mm) ja oven lamellien pinta (sileä, kuviollinen, puujäljitelmä) ainakin. Lisäksi löytyy erityisiä lämpöeristettyjä karmeja, ikkunoita, kulkuovia, erilaisia kaukosäätimiä yms. Olen pyrkinyt pitämään asiat tämän kanssa kohtuullisen yksinkertaisina – väri vakiovalkoinen RAL 9016, eristys minimissään se 40 mm, automatiikka ja kaksi (riittävän pientä!) kaukosäädintä. Integroitu käyntiovi olisi ihan kiva mutta joillakin valmistajilla se ei onnistu, jos aukon leveys yli 5 metriä, meillä mitat 5,5 metriä ja korkeus 2,4 metriä.

Nosto-ovien automatiikkaan (hihna vs. vaijeri, nostonopeus jne) ei enää riitä paukut keskittyä. Kyl maar se ovi nousee riittävällä nopeudella, opetellaan sitten vaikka kärsivälliseksi (mitä se on..?).

Lasikaiteet

Tämä on ollut minulle kohtuullinen päänvaiva, en oikein tiedä miksi… Saimme blogin kautta yhteydenoton Heikki Salmelta Maxtraining-yrityksestä, he tuovat maahan sellaista alumiiniprofiilia joiden avulla lasit saadaan aivan suoraan ilman mitään käsijohdetta lasien päällä. Tämä kyllä kiinnostaa. Heidän kiinnitysprofiili on harjatun RST -teräksen näköistä (vaikka alumiinia onkin), ja se ei ehkä aivan sovi meidän sisustustyyliin. Ratkaisu itsessään on todella fiksu. Kyselin itseasiassa timanttiporaajalta että mitä maksaisi jos lattiavaluun leikattaisiin asennusprofiilin leveyden verran (eli n 7 cm) olohuoneen aukon ympäriltä lattiavalua pois. Näin nuo profiilit saisi asennettua täysin näkymättömiin, kuten kuvassa alla. Hieno olisi! Alkaa mennä hifistelyn puolelle mutta jaksetaan nyt vääntää… Sama kiinnityskisko ja lasitus käy sekä ulko- että sisätiloihin useimmilla valmistajilla, niin myös Maxtrainingin tapauksessa.

Käsijohteeton lasikaide, jossa myös kiinnitysprofiili alhaalla on piilotettu näkymättömiin laudoituksen alle. Hieno! Kuva: Pinterest.

Parvekkeen vedeneristys

Jotta rakennuttajan pää ei lähde pilviin vaan pysyy tukevasti kuraisessa maassa niin tällaisia _todella_ kaukana sisustamisesta olevia aiheita saa myös pohtia. Koska sekä terassi että parveke ovat betonista niin ne pitää kosteuseristää (joo, vaikka on ulkona niin kyllä). Nämä lienee juuri tyypillisiä aiheita joiden takia ne budjetit paukkuu – tai minun mieleeni ei kyllä juolahtanutkaan tällainen aihe budjetointivaiheessa…ja tällaisia ylläreitä tulee varmaan jokaiselle. Joutsenmerkki-vaatimukset ei asiaa helpota… No, Kerabitilta löytyy bitumimateriaaleja jotka täyttävät ympäristökriteerit ja  jotka he jo syöttivät materiaalitietokantaan, täydet pisteet heille siitä! Muun muuassa Kerabit Dual on tarkoitettu erityisesti parvekkeille.

Sisämaalit

Nyt kun kellari pitää saada kuntoon nopeammin kuin olin itse hoksannut, niin on pitänyt miettiä myös sisämaaleja. Vaihtoehtojahan on rakentajalla maalien suhteen loputtomasti mutta joskus näistä Joutsenmerkki-vaatimuksista on myös hyötyä siinä, että se rajaa vaihtoehdot helposti hahmotettavaan määrään. Näiden suhteen tilanne on helppo – Tikkurilan Joutsenmerkki-maalit löytyvät heidän sivuiltaan erikseen ryhmiteltynä, täältä. Juttelin muutaman maalarin ja myös AKK:n maalauslinjan opettajan kanssa ja tuosta valikoimasta löytyy erittäin laadukkaita, kestäviä maaleja.

Ainoa jäljellä oleva haaste sisämaalien suhteen on löytää kosteiden tilojen kattoon sopiva maali (pitää olla homesuojattu), sellaista ei tuossa listassa ole. Tikkurilan Luja-maalissa on homesuojaus, nyt tsekataan sen suhteen ympäristökriteerejä.

Sellaisia pohdintoja, alla taas vähän kuvia…

joutsenmerkitty_omakotitalo_joutsentalo_rakennusblogi
Tikkaat, rännit, kourut paikallaan. Ikkunoiden pellit eivät valitettavasti ehtineet maalauksesta tälle viikolle, pitäisi tulla joidenkin päivien sisällä.
joutsenmerkitty_omakotitalo_joutsentalo_rakennusblogi
Tälle seinälle tulee laudoitus. Laudoituksen värisävyyn on tarkoitus maalata myös tuo liimapuupalkki. Takana näkyy hyttysverkko, joka jää laudoituksen alle.
joutsenmerkitty_omakotitalo_joutsentalo_rakennusblogi
Alkaa näyttää talolta…ulospäin :).

6 thoughts on “Raksaviikko 1 vuosi, 9 viikkoa: yksinhuoltajarakentajana

    1. Moi Tuomo!

      Sori häpeällisen pitkä vastausaika, on ollut vähän vastoinkäymisiä…(niistä pian blogissa lisää). Tuo on hyvä kysymys, useampi on samaa kysellyt.
      EPS-harkkoihin saa kyllä kiinnitettyä tikkaita ja varmaan mitä vaan toimivasti. Meillä tikkaat on asennettu betoniin asti kierretankoilla ja messinkiankkureilla. Oli halvin ja aivan toimiva tapa.

      Tämä oli osuva kysymys, pyysin HEVI Kivitaloilta listausta että mitä kaikkia vaihoehtoja on. Seuraavassa ranskalaisin viivoin erilaisia kiinnitystapoja:
      -Zyrillo-kiinnikkein kylmäsillattomasti. Eli pyöreä, hyvin kovaa EPS:ää oleva kappale, joka upotetaan sitä varten kolottuun kohtaan. Siihen voi kiinnittää normaalisti pulteilla tikkaat. Kannattaa muistaa merkata kohdat ennen rappausta, että löytyvät vielä rappauksen jälkeenkin.
      -Vastaava upotus esim. kestopuukappaleilla. Nämä kannattanee kiinnittää betoniin saakka.
      -koloamalla seinäkiinnikkeet betoniin
      -pitkillä kierretangoilla betoniin. Betonikiinnitys kierretangoin. Tikaspään kiinnitys niin että taustalla mutteri+aluslevy, samoin tietysti tikasosan päällä.

      Tämä listaus siis HEVI Kivitalojen rakennesuunnittelijalta saatuna.

      Kiitos kommentoinnista ja osuvasta kysymyksestä!

    1. Juha olet kyllä oikeassa. Tässä vaan saattaa käydä kuten naisten korkokenkien kanssa – ei se mukavuus vaan se design… Katsotaan mihin päädytään…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *