Raksaviikko 1 vuosi, 17-18 viikkoa: Pientä mokailua, koska kaikki tietenkin liittyy kaikkeen…

Nyt on ollut vähän liian hilkulla muutama juttu työmaalla. Tällä kertaa liittyen lämmitysjärjestelmään ja sähköihin. Sähkosuunnitelmaa tehtäessä (noin vuosi sitten!) ei käyty riittävän tarkasti meidän lämmitysjärjestelmää eikä myöskään meidän ilmanvaihtojärjestelmää. Sitten asia jäi. Mehän emme osanneet asiaa ajatella, että lämmitysjärjestelmä ja myös ilmastointijärjestelmä olisi tärkeä käydä tarkasti läpi myös sähkösuunnitelmaa tehtäessä. Silloin 99 % fokuksesta oli valojen, pistorasioiden, kodinkoneiden ja kiintokalusteiden sijainnissa ja malleissa, yms.

Sähköt on vedetty luonnollisesti sähkösuunnitelman mukaan ja olin jo sillä mielellä että valmista on. Sekä vähän tuurilla että erityisesti sen takia että toteuttajatiimi (Lauri, Sakari, putkimies-Tapio, minä) keskustelee päivittäin, huomattiin että sähkösuunnitelman mukaiset pistorasiat ja johtovedot eivät riitä.

Lattialämmitysjärjestelmää varten tulee jakotukkien päähän ohjausyksikkö, joka ottaa langattomasti vastaan säädöt huonekohtaisista termostaateista. Tämä ohjausyksikkö tarvitsee tietenkin pistorasian. Meillä tulee näitä ohjausyksiköitä yksi kumpaankin kerrokseen. Näitä pistorasioita ei ollut sähkösuunnitelmassa ollenkaan. Asia tuli ilmi kun putkimies Tapio rupesi ihmettelemään asiaa jakotukkikaappia asentaessaan.

Lisäksi ilmastointikonetta varten oli varattu vain yksi pistorasia. Meille tulevassa Zehnder-ilmastointijärjestelmässä ilmanvaihdon esilämmitys tehdään energiasäästösyistä maapiirin avulla (eikä sähkövastuksella). Tämän takia IV-koneen viereen asennetaan sekä kiertovesipumppu että ohjausyksikkö, ja kumpikin tarvitsevat sähköä.

Oli onni onnettomuudessa että kaikkia sisäkattoja ei vielä oltu levytetty, saimme tehtyä pistorasiat ja vedettyä sähköt katoissa kohtuullisen pienellä vaivalla. Mutta hilkulla oli.

Tarinan opetus: kysykää sähkösuunnittelijalta että onko kaikki lämmitys- ja ilmastointijärjestelmien tarpeet huomioita. Se saattaa unohtua kun keskittyminen on näissä suunnittelusessioissa lähinnä huoneiden pistorasioissa ja valoissa, TV:n sijainnissa, nettiyhteyksissä, yms…

Toinen juttu jota en ottanut riittävän tosissani oli epäsuorien valojen muuntajat. Golfissa on sanonta ”Hit & Hope”, se kuvaa hyvin suhtautumistani tähän asiaan… Olin kyllä tietoinen että näiden epäsuorien valojen ledinauhat tarvitsevat muuntajaboksit, mutta elin toivossa että ne olisivat niin pieniä että ne mahtuvat sinne samalle piilohyllylle katon rajaan johon ledinauhatkin asennetaan.

Eivät ne kyllä mahdu. Muuntajan kokoon (36 W, 60 W, 80 W, 150 W…) vaikuttaa se, että montako metriä valonauhaa huoneessa on – mitä pidempi valonauha, sen suurempi muuntaja tarvitaan.

Esimerkkejä ledinauhojen muuntajista. Mitä pidempi nauha, sitä isompi muuntaja tarvitaan. Myös kalusteisiin upotettavat ledinauhat tarvitsevat pienen muuntajan, ne voi piilottaa ylähyllylle, kalusteen päälle tms.

Tämän suhteen pitää nyt tehdä pieniä purku- ja korjaustöitä kattolevyjen ja koolausten osalta. Menee täysin minun piikkiin, en vaan jaksanut käydä läpi kaikkia detaljeja. Onneksi Lauri on sitä mieltä että korjaukset on aika helposti tehtävissä.

Työmaalla on tehty joka päivä töitä, vaikka kuvista se ei ehkä niin näy. Tehty mm:

  • Kosteiden tilojen kattojen höyrynsulut. Tehtiin Sauna-Satulla sekä kylpyosaston että yläkerran wc/suihkutila, toinen, edullisempi, vaihtoehto olisi ollut pelkkä tinapaperi. Sauna-Satun asentaminen on timpurien mielestä melkoisen paljon mukavampaa ja tulee parempi niin ajattelin että en venytä tuossa penniä.
  • Upotettavien valojen reiät leikattu oikeisiin mittoihin (oli muuten melkoinen jumppa käydä läpi joka huone ja mikä valo mihinkin ja millaisen asennusreiän tarvitsee)
  • wc-pönttöjen piiloasennustelineet asennettu ja niille tehty mahdollisten vuotojen havainnoimiseksi pienet kaadot sementtilaastilla piiloseinien taakse
  • IV- ja muita putkia varten piiloseinät lähes valmiit
  • kylpyammeen hanan ja käsisuihkun piiloasennusboksin asennusta
  • sähköjohtojen vetoja yhä edelleen…
  • IV-koneen maalämmityspiirin putkien eristäminen ja veto talon ja kellarin välille

Yläkerta alkaa nyt olemaan pikkuhiljaa valmis tasoitus- ja maalausmiehille.

Pihasta ja terassista

Terassi Organowood-materiaalista. Kuvalähde: Organowood.com

Olen selvitellyt ja pohtinut viime päivinä paljon pihan toteutusta – mitä voisi vielä tehdä talvella ja mikä jää keväälle.

Ainakin terassi on tällä hetkellä suunnitelmissa tehdä vielä talven aikana, näillä näkymin muut pihatyöt jäävät keväälle.

…jaaaa meillä näyttää takapiha tältä. Vähän on eroa ylläolevaan terassikuvaan :).

Terassin suhteen varmaan kaikkein tärkeintä pienlapsiperheessä olisi että terassin materiaali ei ”tikkuuntuisi” ajan myötä. Terassin värisävyksi tulee harmaa.

Joutsenmerkki kieltää painekyllästetyn puun käytön, joka taitaa kuitenkin yhä olla tyypillisin terassimateriaali. Painekyllästetyn puun korvaajaksi on useitakin vaihtoehtoja, meillä harkinnassa lähinnä seuraavat: komposiittilauta, esim Lunawood, UPM ProFi tai Organowood-puumateriaali.  Organowood harmaantuu ajan myötä, on aluksi tavallisen puun sävyistä. Komposiittilautaan, teollinen tuote kun on, valitaan haluttu väri jo tilattaessa.

UPM ProfiDeck, väri Silver Green. Kuvalähde: upmprofi.fi

Ja loppuun taas tavan mukaan otoksia talolta..

Sakari leikkaamassa upotettaville kattovaloille mittojen mukaiset aukot.
Saunaosaston katossa höyrysulku Sauna-Satu -levyillä, päällä koolaukset. Seuraavaksi märkätila-Gyprocit kattoon. Taustalla näkyy viimeinen asennettava piiloasennusboksi, tällä kertaa kylyammeen hanalle ja käsisuihkulle.
WC-pytyn piiloasennusteline. Tuohon sitten Gyproc-seinä päälle, lattian rajaan pieni aukko tilan puolelle, josta vesi pääsee ulos (epätodennäköisen…toivottavasti!) vuodon sattuessa.

1 thought on “Raksaviikko 1 vuosi, 17-18 viikkoa: Pientä mokailua, koska kaikki tietenkin liittyy kaikkeen…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *