Design-kylpyamme ja LVI-suunnittelu

Meille on taloon tulossa kylpyamme. Hienoa!

Myös LVI-kuvissa näkyy kylpyamme. Yhä hienoa!

Vaan eipä tullut missään vaiheessa juttua LVI-suunnittelijan kanssa että MILLAINEN amme meille on tulossa. En tiedä miten muilla rakentajilla on, mutta ainakin meillä kaiken muun LVI-suunnitelmaan sisällytettävien asioiden vyöryssä kylpyammeen mallin läpikäynti löytyi listalta sijalta ynnä muut – ja jäi meillä käsittelemättä.

Tässäpä siis vinkki tuleville rakentajille, ketkä toivovat modernia, ns. ”free standing” -kylpyammetta: muistakaa mainita tästä LVI-suunnittelijalle, jotta tuon kylpyammeen VIEMÄRÖINTI piirretään LVI-kuviin fiksusti.

Meillä tilanne on seuraava: sekä LVI-suunnittelija että putkimies olivat olettaneet että tuleva kylpyammeemme on niin sanottua ”leijonantassu”-mallia (ks. kuva).

Ns. tassu-amme. Hieno tämäkin mutta ei meidän tyylinen. Tämä on muuten tyypillinen myyntikuva joita me rakentajat alkuvaiheen haaveiluissamme katsomme – tuohon ei ole laitettu viemäriputkea ollenkaan! Tieto lisää (joskus) tuskaa…
Meille tulee oheisen kuvan tyylinen ”vapaasti seisova” tai ”vapaasti sijoitettava” kylpyamme. Nuo olivat suomenkieliset termit jotka löysin – ” free standing bathtub” oli meidän hakusanamme, ainakin Pinterestissä. Tuolla löytyy noin miljoona kuvaa…:).

Tämän tyylinen amme on tulossa. Tällainen amme on siis suoraan laattojen päällä, ammeen pohjassa on yleensä 5 – 10 cm korkuinen tyhjä asennustila, jossa voi (juuri ja juuri) tehdä viemäriliitäntöjä.

Itse ammeen voi, nimensä mukaisesti, sijoitella aivan vapaasti ja hienoltahan ne näyttävät kuvissa. Mutta mites viemäröinti, mihin vesi menee kylpemisen jälkeen?

Tassu-ammeen viemäröinti tehdään kuulemma useasti pinta-asennuksena niin, että vedetään kromiputki laattojen päällä lähimpään lattiakaivoon. Ei kauhean huomaamaton ratkaisu. Tai paremmassa tapauksessa niin, että sijoitetaan lattiakaivo juuri ammeen alle (eli pitää tietää tarkkaan kylpyammeen sijainti huoneessa) ja sieltä lyhyt kromiputken pätkä suoraan alas lattiakaivoon.

Vaan entäs kun tassuja ei ole?

Lattiakaivo ja/tai sen sivuliitäntä + viemäriputket lähimpään lattiakaivoon pitää tällöin sijoittaa erittäinkin tarkkaan tulevan kylpyammeen kohdalle ENNEN lattiavalua.

Meillä tämä asia ja tämä pieni väärinkäsitysten suma tuli esiin pari viikkoa sitten.

Tapio-putkimies oli juuri poraamassa lattiakaivon paikkaa ontelolaattaan (aivan oikein LVI-kuvien mukaan) ja rupesin siinä ihmettelemään että tuo ei nyt kyllä osu tulevan kylpyammeen kohdalle ollenkaan.

Homma seis, soitto LVI-suunnittelijalle, jota en saanut kiinni. Tapio jatkoi hommia muilta osin ja minä samana iltana taas googlettelemaan. Suomesta/suomeksi en tällaisia esimerkkejä löytänyt, ulkomailta kyllä jonkin verran mutta kun rakennusmääräykset Suomessa ovat aika tiukat niin ulkomaisiin ratkaisuihin ei voi nojata.

 

Homma ratkesi tällä kertaa tutun LVI-suunnittelijan käsinpiirtämään ehdotukseen (suurkiitos vielä kerran herra P. !!!), jonka hänen luvallaan ohessa julkaisen. Nämä päivitetään virallisiin kuviin.

Teemme sivuliitäntä-viemäröinnin suihkun lattiakaivoon, sivuliitäntäputki menee lattiavalun sisällä ja kuvan mukainen liitäntä tehdään ammeen alla.

Toivottavasti on tuleville raksaajille hyötyä! Tällä tavalla saadaan kaikki viemäriputket menemään nätisti lattiavalussa näkymättömissä kuten muutkin viemäröinnit.

HUOM! Kuvassa on itseasiassa kaksi vaihtoehtoa ja kuvatekstissä hänen saatesanansa ja vinkkinsä.

”Näin mä sen tekisin, tuon vaihtoehto 1:n mukaan. VE2:ssa voi olla hankala saada amme osumaan kohdalleen, mutta VE1 menisi aikalailla ammeen asennusohjeen mukaan, paitsi että ei tarvitse tehdä lattiaan syvennystä.
Ammeen mukana ilmeisesti tulee hajulukko, mutta tässä ehdotuksessani hajulukkona toimii lattiakaivo.”
Muistakaa siis kertoa kylpyammeen malli jo LVI-suunnitelmaa tehtäessä. Siis tosi aikaisin pitää tämä(kin) tietää! Itse ammeen tilaaminen ja fyysinen asentaminen lienee ihan viimeisiä asioita koko taloprojektissa – ja LVI-suunnitelman teko on niitä ihan ensimmäisiä…

 

4 thoughts on “Design-kylpyamme ja LVI-suunnittelu

  1. En ole rakentaja, mutta olen seurannut blogianne ahkerasti. Ihailen hermojenne kestävyyttä.
    Nyt kävi mielessä, että miksi ei voi tehdä tässä vaiheessa vielä kokonaan omaa lattiakaivoa ammeelle, kun sen tarkka paikka on tiedossa. Vai onko tuollaisesta sivuliitännästä jotain hyötyä. Meillä vanhassa kylppärissä sivuliitäntä tehty aikoinaan mahdollista toista suihkua tai tassuammetta varten

    1. Moikka, kiitos kommentista, toivotaan että hermot pitää loppuun asti:). Olet ihan oikeassa, tällä tavalla vaan ei tarvinnut tehdä kuin yksi reikä ontelolaattaan ja vain yksi lattiakaivo, oli vähän helpompi kuitenkin näin. Tuo suihkun lattiakaivo oli jo olemassa (Unidrain) ja siinä sopivasti sivuliitäntämahdollisuus.

  2. Pingback:Kolmisen viikkoa H-hetkeen.. - Joutsentalo.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *