Arkkitehtisuunnittelusta ja sen kustannuksista

Vaikka meille tulee monella tapaa poikkeuksellinen talo Joutsenmerkin sertifikaatin takia, meille on tietenkin tärkeää että talon rakentaminen ei saa maksaa liikaa. Siksi talon malli tulee olemaan kohtuullisen perinteinen, (toivon mukaan ”klassisen elegantti”:) ) – mitä yksinkertaisempi talon malli (eli vähän nurkkia ja yksinkertainen katon malli), sen edullisempaa rakentaa.

Kaikissa omakotitalon ensirakentajan oppaissa ja ohjeissa muistutetaan 80-20 -säännöstä eli että arkkitehtisuunnitellulla (erityisesti talon koko ja muoto) voi vaikuttaa 80 % rakennuskustannuksiin , loput 20 % tulee sitten valituista materiaaleista, toimitustavasta (avaimet käteen, elementtitoimitus, ”pitkästä rakentaminen”…), teknisistä valinnoista jne. Itse pidän tuota vähän liioiteltuna jakona mutta vuoden päästä olen varmasti viisaampi – ilmoitetaan sitten miten kävi:).

Ensimmäisiä päätöksi joita oikeastaan jokaisen talonrakentajan tulee tehdä aika nopeasti tontin hankkimisen jälkeen – palkataanko arkkitehti vai mennäänkö talotoimittajien palveluilla?

Jokaisen pitää tuo päätös tehdä itse arvioiden käytettävissä olevaa aikaa, elämäntilannetta jne. Siksi kommentoin tätä nyt enemmänkin kustannusten näkökulmasta.

Itselläni on vakaa näkemys että oman arkkitehdin palkkaaminen tulee loppujen lopuksi edullisemmaksi.

Vaikka loppujen lopuksi päätyisikin hankkimaan talon talotoimittajalta (vaikka jopa avaimet käteen -toimituksena), uskon että valmiiden kuvien avulla voi kilpailuttaa talotoimittajia aivan toisella tavalla kuin pyytämällä tarjouksia talotoimittajien omilla kuvilla. Tämä on myös ajankäyttökysymys – minusta on järkevämpää käyttää aikaa (vaikka arkkitehti siitä tietenkin veloittaakin) keskittyen siihen ihan ikioman talon pohjaratkaisuun, kokoon, malliin, toimivuuteen jne vain yhden ihmisen eli oman arkkitehdin kanssa – sen sijaan että käy läpi samoja asioita usean talotoimittajan suunittelijan kanssa.

Arkkitehtikustannuksen saa TODENNÄKÖISESTI takaisin (jopa korkojen kera) tehokkaamman kilpailutuksen kautta, puhumattakaan siitä että lähtee rakentamaan taloa ”pitkästä tavarasta” eli palkkaa timpurit/tiimin rakentamaan. Kokeneet arkkitehdit tietävät kyllä millaisia taloja talotoimittajat pystyvät tekemään rakennusteknisesti – jos siis ajatuksena on pyytää tarjouksia talotoimittajilta niin siitä kannattaa mainita heti alussa omalle arkkitehdille.

Arkkitehtisuunnittelu oli samaan aikaan sekä todella mielenkiintoinen että myös välillä hermoja koetteleva kokemus kun on pitkiä aikoja jolloin ollaan ”epävarmuuden tilassa”, mieli muuttuu suuntaan ja toiseen. Pitkän prosessin jälkeen olemme todella tyytyväisiä lopputulokseen ja voimme todella suositella Eevamarian palveluja!

Meidän kohdalla ratkaiseva käänne tapahtui kun ymmärsimme antaa Eevamarialle tietyllä tapaa vapaat kädet – yritimme alkuun kertoa liiankin tarkkaan että mitä haluamme (tai luulimme haluavamme). Eevamaria teki ensimmäisen luonnoksen pitäytyen aika tarkkaan meidän alkuperäisissä (lukuisissa!) toiveissa. Saimme tuon luonnoksen eräänä perjantai-iltapäivällä – se oli siis todella hieno ja vaivalla tehty luonnos Eevamarian toimesta. Lasten mentyä sinä iltana nukkumaan Rouva S. totesi illan myöhäisinä tunteina että tiedätkö mitä, tämä ei ole nyt sellainen talo josta hän on haaveillut.

Soitimme seuraavana maanataina Eevamarialle ja sanoimme että Eevamaria, sinä tunnet jo meidän tyylin, tarpeet, sinä saat vapaat kädet – ja sen jälkeen prosessi lähti hienosti etenemään!

Ohessa muutama kuva Eevamarian luonnoksesta sen jälkeen kun ”vapautimme” hänet tekemään työtään juuri niin kuin hän osaa! Ne todella kolahti ja lopulliset kuvat löytyvät ”Kuvat & Piirrokset” osiosta.

L1,5 SKA_1

L1,5 SKA9

L1,5 SKA10

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *